Evropa

Crna Gora čeka novu vladu: Abazovićev kabinet - prelazno rešenje do novih izbora ili put za povratak Đukanovićevog DPS

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2022

-

20:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Vlada koja je smenila Demokratsku partiju socijalista nakon trideset godina na vlasti u Crnoj Gori, trajala je nešto duže od godinu dana. Kraće je opstala euforija zbog pobede, pa je kabinetu Zdravka Krivokapića, nakon dugotrajne krize, izglasano je nepoverenje prošlog meseca. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kome je smenjana vlada trebalo da "odsvira kraj poliitčke karijere", dao je 3. marta mandat lideru URS Dritanu Abazoviću za sastavljanje sada već 43. Vlade Crne Gore. To, međutim, nije smirilo strasti niti optužbe dojučerašnjih partnera, a na politički dnevni red opet je vraćena šansa za opstanak i povratak Đukanovićevog DPS.

Crnogorski izbori koji su održani 2020. godine bili su iznenađenje za ceo region. Đukanovićev DPS morao je nakon 30 godina u opoziciju, nakon što je ušao u otvoreni sukob sa srpskom crkvom zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

"Pobedio je narod. Nije pobedio ni Zdravko Krivokapić ni bilo koja koalicija", rekao je proglašavajući pobedu Krivokapić, rame uz rame upravo sa Abazovićem. koji je rezultate tadašnjih izbora okarakterisao kao "dobar početak koji pokazuje demokratsku zrelost Crne Gore".

Pobeda je došla nakon podrške pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića, a upravo je odnos vlasti i crkve obeležio Krivokapićev mandat. Zakon o slobodi veroispovesti, iz kojeg su izbačeni za SPC sporni članovi, bio je jedan od prvih poteza, ali ubrzo je skoro svaka odluka postajala neizvesna, a vlada na ivici rušenja.

Beogradu blizak "Demokratski front", čiji je Krivokapić bio kandidat, redovno ga je kritikovao. Da demokratska zrelost i jedinstvo u vladi nisu baš tako postojani pokazalo je i to što je jedan od ministara relativizovao je genocid u Srebrenici, nakon čega je Krivokapić predložio njegovo razrešenje, a tada je podršku i sam dobio od DPS. Skupština je potom izglasala Rezoluciju o Srebrenici.

Tenzije se ni nakon toga nisu smanjile. Mandat ove vlade obeležilo je i ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju kada je, tvrde mnogi, Crna Gora bila na ivici otvorenog građanskog sukoba. Ustoličenje je obavljeno uz pomoć vojske, a srpski patrijarh Porfirije je u Cetinjski manastir uveden pokriven zbog straha od snajperskog napada. Iako se Krivokapić smatra bliskim Crkvi, Temeljni ugovor sa SPC-om, iako najavljivan, nije potpisan.

Nakon svega, tačku na Vladu stavila je najmanja lista u vladajućoj koaliciji - Crno na bijelo i njen lider Dritan Abazović koji je"zbog nezadovoljstva radom Krivokapiča, tražio i dobio izglasavanje nepoverenja vladi, uz pomoć Đukanovićevog DPS.

Abazović je 4. feburara 2022. godine, kada su u večernjim satima poslanici izglasali nepoverenje Krivokapićevoj Vladi, rekao da je njen pad zapravo poruka da su stvari u Crnoj Gori promenjive i da to zapravo oslikava realizovanje demokratije na pravi način.

"Možda nije moglo dalje, ali u svakom slučaju treba da budemo ponosni da smo uradili ono što je bio prvi cilj prve demokratske vlade, a to je da konačno građani Crne Gore vide da se promene ovde mogu desiti", poručio je tada Abazović okupljenim novinarima.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Nakon svega, ovakav scenario mnogima nije iznenađenje. Koalicija sastavljena od pro-srpskih i pro-ruskih partija, ali i pro-zapadnih građanskih opcija pokazala je da duboke razlike često prevazilaze deklarisane zajedničke interese, a to je napredak Crne Gore koja obuhata borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma kao i ostanak DPS u opoziciji.

Vešović: Manjinska vlada kratoročna, izbori izvesni na proleće

Novinar iz Podgorice Marko Vešović rekao je za Euronews Srbija da Dritan Abazović ima kapacitet da formira vladu u Crnoj Gori i dodao da on u ovom trenutku ima podršku najmanje 41 poslanika koliko mu je inače i potrebno da bi to i uradio. Kako kaže, ključni razlog za nezadovoljstvo radom Krivokapića je nedostatak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

"Zahvaljući nedostatku te brobe došli smo u situaciju da godinu i po dana nakon smene vlasti DPS, umesto da govorimo o bilansima smene te vlasti mi govorimo o mogućnosti da se ta smenjena vlast opet na neki način vrati na političku scenu Crne Gore", rekao je on. 

U ovom trenutku, dodao je, teško je proceniti kako će ta nova vlada izgledati. 

"Po najnovijim informacijama, pominje se da deo nove vlade budu i dve socijaldemokratske stranke od kojih je jedna otvoreno bliska Đukanoviću, dok druga zastupa malo drugačiju politiku u odnosu na Đukanovića. Meni, ipak, u ovom trenutku najrelanije deluje da će novu Vladu formirati manjinske paritije, Abazović i Socijalistička narodna partija (SNP) ali da će nju činiti jedan broj nestranačkih ličnosti koji su se afirmisali u svojim strukama, pre svega u ekonomiji. Mislim da će ovo biti vlada koja će za cilj imati da obuzda ekonomske probleme sa kojma se suočavaju. Cilj će im biti da se pripreme za predstojeću turističku sezonu, naprave neku ekonomsku i političku stabilnost i idu na izbore koji će verovatno biti na proleće", smatra Vešović.

Euronews Srbija

Kaže da ukazano poverenje Abazoviću da formira novu vladu nije ništa iznenađujuće za Crnu Goru, navodi da je zapravo iznenađujuće to što Đukanovićev DPS zapravo podržava formiranje nove vlade i uprkos spekulacijama da oni verovatno neće biti deo nje.

"Mandatar Abazović je potencirao da DPS neće biti deo vlasti. Mi možemo da spekulištemo zbog čega oni žele da podrže takvu vladu u kojoj oni, prema njihovim rečima, neće biti. To je sada nedovoljno jasno. Međutim, ono što svi vidimo je da DPS gubi podršku pristalica i da nisu više tako moćni kao što su bili dok su bili na vlasti. Zbog toga je teško objasniti zbog čega oni podržavaju novu vladu", kaže Vešović.

Kaže da u svakom slučaju ništa još uvek nije definisano, kao i da su moguća nova iznenađenja na političkoj sceni Crne Gore.

"Ništa ovde nije gotovo, teško je prognozirati. Opcija da se napravi manjinska vlada uz podršku DPS nije do kraja izdefinisana", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa