UŽIVO

Pala vlada u Crnoj Gori: Izglasano nepoverenje Krivokapiću, poslanici DF, SNP i PzP napustili salu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, RTCG, Tanjug

04/02/2022

-

08:50

Pala vlada u Crnoj Gori: Izglasano nepoverenje Krivokapiću, poslanici DF, SNP i PzP napustili salu
Pala vlada u Crnoj Gori: Izglasano nepoverenje Krivokapiću, poslanici DF, SNP i PzP napustili salu - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Crne Gore izglasala je, većinom glasova, nepoverenje 42. Vladi Crne Gore.

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljali su o predlogu opozicije i koalicije "Crno na bijelo" da se izglasa nepoverenje Vladi. Nakon pretresa i završne reči, glasalo se prozivkom. 

Poslanici Demokratskog fronta i Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Demosa su napustili salu pre glasanja o nepoverenju Vladi. Poslanici Demokratske Crne Gore glasali su protiv.

Glasala su 54 poslanika, za nepoverenja - 43 poslanika, protiv - 11 poslanika, pa je time Skupština izglasala nepoverenje kabinetu Zdravka Krivokapića.

21.10 Milačić vređao Konatara

Nakon glasanja došlo je do incidenta pošto je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić poslaniku koalicije "Crno na bijelo" Milošu Konataru rekao "splačino, fukaro", nakon čega je Bečić dao pauzu, prenose Vijesti.

Ubrzo nakon toga poslanici DF su se vratili u salu jer se očekivala očne rasprava o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

21.00 Pala vlada Zdravka Krivokapića

Većinom glasova Vladi Zdravka Krivokapića izglasnao je nepoverenje. Za obaranje vlade glasalo je 43 poslanika, a protiv je bilo 11. Ukupno su glasala 54 poslanika.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP) i Demosa su napustili salu i nisu prisustvovali glasanju koje je sprovedeno prozivkom. Salu je napustio i Maksim Vučinić (Radnička partija).

Za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića glasali su poslanici URA Dritana Abazovića i Demokratske partije socijalista.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković nije bio u sali prilikom glasanja.

 

 

20.50 Počelo glasanje o poverenju vladi 

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP) su napustili skupštinsku salu.

20.30 Ivanović (SNP): Nenormalan i početak 

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da je i sami početak ove Vlade bio "totalno nenormalan" jer parlamentarna većina nije mogla da formira vladu kakvu je htela.

"Formirana je kako je formirana, radila je kako je radila, a nije poštovala parlamentarnu većinu. Da je Krivokapić pripadnik neke partije ona bi ga danas branila", kazao je Ivanović.

Rekao je da će Vlada da padne i da im predstoji mukotrpan rad na formiranju nove.

20.18 Đeka: Antievropski elementi u Vladi

Fatmir Đeka (koalicija Jednoglasno) kazao je da su promene jedan od aksioma demokratije i da za ovom Vladom neće niko posebno žaliti, posebno ne manjinski narodi.

"Nudili su nam da uđemo u Vladu kada je faktički i već pala. Nismo to želeli ne zbog toga već anti-NATO i antievropskih elemenata u Vladi", kazao je Đeka.

Maksim Vučinić (Radnička partija) rekao je da o dostignućima ove Vlade najviše govori to što je godinu i po isti trend odlaska mladih iz Crne Gore i velikog nezadovoljstva naroda.

20.02 Marko Milačić (Prava Crna Gora): Od večeras nema parlamentarne većine

Marko Milačić (Prava Crna Gora) rekao je da je danas ovde pobednik onaj koga ovde nema.

"Taj koga danas nema je dao najbolju lekciju o svemu u Crnoj Gori. On nije sa nama, nego sa narodom i tako treba da bude", istakao je Milačić.

Naveo je da je izdaja i politička korupcija kada neko obara vladu sa opozicijom i da ako padne Vlada, pada i parlamentarna većina.

"Od večeras nema parlamentarne većine, pregažen je Ustav i idemo na izbore. Onaj ko neće na izbore radi za Mila Đukanovića", rekao je Milačić.  

19.39 Pauza zbog tenzija

Vladimir Martinović (Demokratska Crna Gora) kazao je da Poslanički klub Demokratske Crne Gore neće glasati protiv smene ove Vlade ne zbog toga što brane bilo čiju fotelju već jer su "građanima dali obećanje da ćemo uraditi sve da sačuvamo njihovu izbornu volju. 

Dodao je da se postavlja racionalno pitanje da li su se kolege, koje su pokrenule ovu incijativu, zasitili nove vlasti ili su se zaželeli stare.

"Događanja koja su prethodila inicijativi, pokazuju da je riječ o ovom drugom", rekao je Martinović.

Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore

 

 

Kazao je da ga zabrinjava da o manjinskoj vladi više zna sadašnji predsednik države i DPS-a nego njeni promoteri. Martinović je pitao Vladimira Jokovića (SNP) da li će na neki način "paktirati" sa DPS-om pošto drugima dijeli lekcije.

On je, nakon što je Joković reagovao na njegovo izlaganje, kazao da nisu oni (Demokrate) napustili "časno članstvo SNP-a", kako tvrdi lider SNP-a, već zbog "pogrešne politike i vođenja partije".

Joković je, nakon što mu Bečić nije dao reč jer prema Poslovniku nema pravo da odgovori na komentar, rekao da nije u redu da "predsednik SNP-a u pokušaju ne da reč pravom predsedniku SNP-a".

Bečić mu je oduzeo riječ i rekao da ne dozvoljava da niko nikoga vređa i dao pauzu od nekoliko minuta zbog tenzija u sali.

19:17  Mitropolija crnogorsko-primorska odbacila tvrdnje o osvnivanju partije u kripti Sabornog hrama

Mitropolija crnogorsko-primorska odbacila je tvrdnje izrečene danas u Skupštini Crne Gore, da se u kripti Sabornog hrama "osniva nekakva partija", kao i da bilo ko od sveštenika u tome učestvuje.

Kako se navodi, odbacuju se svi navodi o osnivanju partije.

"Zato sa gnušanjem odbacujemo tvrdnje izrečene danas u Skupštini Crne Gore, da se u kripti Sabornog hrama osniva nekakva partija, kao i da bilo ko od sveštenika u tome učestvuje", ističe se u saopštenju.

Više u posebnoj vesti.

19.01 Bošnjak (PzP): Nešto se mora uzburkati, da bi se razbistrilo

Potpredsednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) kazala je da su ovo mutna vremena i prljave se stvari dešavaju.

"Dosta je podmetanja i svega... ovakve stanje sa ovom Vladom je bilo neodrživo. Samo je bilo pitanje kako ćemo se izvući iz ovoga", kazala je Bošnjak.

Smatra da će posle svega doći do rešenja, nova većina ili izbori, ili nešto drugo, ali nije loše što se ovo dešava, "jer se nešto nekad mora uzburkati, da bi se razbistrilo".

Rekla je da trebaju kao većina da ponude iskrenu ruku manjinskim partijama i nekima, a opozicionom kursu i ranije, jer im za stabilnost trebaju 54 poslanika.

18.39 Nimanbegu: Nametnuta vlada 

Genci Nimanbegu (Albanska lista) kazao je da je vlada Krivokapić-Abazović bila nametnuta ovom domu i da je ovih godinu i po bila igra sa demokratijom. Rekao je da se vlada urušila zbog vladajuće većine jer nisu poštovali demokratske pricipe da ne mešavaju crkvu i politiku i da se u javnom govoru uzdrže od teških reči.

18.19 Vlada usvojila Odluku o sticanju državljanstva

Crnogorska Vlada je na današnjoj elektronskoj sednici, mimo znanja i predstavnika MUP-a, usvojila Predlog Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Tim dokumentom, predviđeno je da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.

Na tom dokumentu MUP je radio više od godinu, ali je povučen nakon protesta opozicije.

Opširnije u posebnoj vesti.

18.08 Radunović (DF): Predložen je pogrešan čovek
Slaven Radunović (DF) kazao je da je  "za činjenicu da je Krivokapić došao u poziciju da bude premijer svako od nas po malo kriv". 

"Predložen nam je pogrešan čovjek. Da smo tražili da taj kandidat prođe pet iteracija, što je on tražio od nas kao potencijalnih ministara, on ne bi prošao ni prvi. Greška DF-a je što je čovek koji nije talentovan za politiku došao u poziciju da formira vlast", istakao je Radunović.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

 

On je dodao da se premijer Zdravko Krivokapić oko pravljenja Vlade sa svima dogovarao osim sa ljudima iz koalicije Za budućnost Crne Gore, te da je je potrčao u zagrljaj lidera iz druge dve koalicije.

Radunović je kazao da mu se na osnovu današnje izjave Abazovića, čini da opcija sa DSP-om "neće igrati", ali ako se desi da DPS bude deo vlasti na bilo koji način, to je izneveravanje glasača.

17.41 Ibrahimović (BS): Vlada utemeljena na retrogradnoj politici

Ervin Ibrahimović (BS) rekao je u skupštinskoj raspravi da je pad Vlade trebalo davno da se desi da je bilo političke odgovornosti.

"Građani su više od 12 mjeseci plašeni da će se vratiti stara vlast, i za to vreme je ova Vlada uradila katastrofalne stvari.... Žao mi je da je ova vlast utemeljena na retrogradnoj politici iz 90-ih, koja nikom ništa dobro nije donela...", kazao je Ibrahimović.

17.29 Adžić: Abazović kandidat za mandatara

Potpredsednik pokreta URA Filip Adžić rekao je za Euronews Srbija da se oni nadaju formiranju manjinske vlade, jer bi izbori oduzeli barem šest meseci što bi usporilo dalji napredak Crne Gore.

"Mislim da je krajnje objektivno da Abazović bude mandatar nove vlade, da je on prava osoba koja bi mogla da odgovori svim izazovima pred kojima se Crna Gora nalazi", rekao je Adžić.

Kako je naveo, cilj je da se situacija stabilizuje kako bi se odblokirao dalji napredak države i put ka EU. Kada je reč o saradnji sa DPS-om, Adžić kaže da će oni saradnju ponuditi svima, ali da je "zamena teza da će URA i formiranje manjske vlade zavisiti od DPS-a".

"Ne bih otkrivao kadrovska rešenja, ali mogu da kažem da će sastav te vlade biti mnogo demokratskiji. Najbitnije je da u toj vladi nećemo imati ljude koji će moći da šire mržnju i potpiriju verske i nacionalne podele", rekao je Adžić za Euronews Srbija.  

Euronews


17.18 Konjević: Podneti krivičnu prijavu protiv premijera

Poslanik opozicione Socijaldeokratske partije Raško Konjević pozvao je danas ministra policije Sergeja Sekulovića da podnese krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića, zbog zloupotrebe službenog položaja, jer predlaže izmenu Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva.

Konjević je obraćajući se u Skupštini rekao da Krivokapić tu tačku dnevnog reda nije mogao da stavi na sednicu vlade, bez znanja ministra policije i to u trenutku dok se u Skupštini raspravlja o opozivu izvršne vlasti. Primetio je da Krivokapić samo pokazuje da mu šest meseci nije bio potreban parlament, a sada i da mu nije potreban ni ministar.

17.03 Krivokapić zakazao telefonsku sednicu vlade

Dok u Skupštini traja rasprava o nepoverenju aktuelnoj vladi, premijer Zdravko Krivokapić je zakazao telefonsku sednicu kabineta, piše podgorička Pobjeda.

Na dnevnom redu je, kažu, devet tačaka, a prva je Predlog odluke o izmeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

17.02 Brajović: Odluka o nepoverenju nije teška
Ivan Brajović, poslanik Socijaldemokrata (SD) kazao je da Vladu ne podržava 90 odsto poslanika, da institucije ne funkcionišu, a da Vlada želi od građanske države da napravi teokratsku.

On je rekao da je premijer Zdravko Krivokapić pobegao iz parlamenta izbegavajući raspravu sa poslanicima.

"Odluka o izglasavanju nepoverenja Vladi uopšte nije teška... Pozivam sve dobronamerne da se brzo dogovorimo oko budućih koraka", rekao je Brajović.  

16.41 Bogdanović: Borićemo se i protiv DPS juniora

Boris Bogdanović (Mir je naša nacija) kazao je u Skupštini Crne Gore  je da ih od bivše vlasti ništa ne iznenađuje i ne očekuju ništa dobro ni u političkom ni u svakom drugom smislu.

"Neko želi da od Crne Gore napravi banana državu, jer samo u džungli plaćenici mogu odlučivati. Samo tamo gdje nema Ustava i zakona. Navikli smo da se borimo protiv DPS-a i ovdje u Skupštini i na ulici. Borićemo se i protiv vas DPS juniora, sa vama je mnogo lakše, jer ste vi ipak druga liga", rekao je Bogdanović.

16.33 Perić: Vlada propuštene istorijske prilike

Analitičar Srđan Perić, iz organizacije KOD, rekao je za Euronews Srbija da je negde "nacrtano" u kom pravcu bi mogla da se formira većina za manjinsku vladu.

"Imamo najave kroz medije da bi DPS bila voljna da podrži tu vladu, a da ne participira u njoj što je bio prvi zahtev koalicije Crno na bijelo, dok je DF rekao da u bilo kakvoj kombinaciji on ne može da bude deo aranžmana u kom daje podršku zajedno sa DPS", rekao je za Euronews Srbija.

Euronews

Na pitanje da li bi ovakav rasplet situacije mogao da dovede do povratka Demokratske partije socijalista, kaže da je ta stranka svakako sada u aktivnijoj poziciji jer od glasova tih poslanika zavise ključne odluke.

"Oni će želeti da se predstave da se sa njima ne može da se razgovara na neozbiljan način, da oni imaju svoje interese i najavljuju povratak na vlast. Teško je očekivati da se DPS vrati u ulozi političkog hegenoma, ali imaju strateški bolju poziciju", rekao je on.

Komentarišući još aktuelnu vladu i premijera Zdravka Krivokapića, Perić ocenjuje da je reč o vladi "propušene istorijske prilike".

16.15 Živković (DPS): Spremni smo da pričamo sa svima koji su dobronamerni

Danijel Živković (DPS) rekao je da ono što je viđeno prethodnih mjeseci ne priliči odgovornim ljudima.

"DPS je priznao rezultate izbora i pružio ruke oponentima, ali smo naglasili da neprincipijelne koalicije, čiji je cilj urušavanje integriteta jedne partije, ne mogu biti put u bolje društvo", kazao je Živković.

On je rekao da je kazao da ova vlast neće trajati ni koliko snijeg u Podgorici.

"Spremni smo da nakon pada ove Vlade, pričamo sa svima koji su dobronamerni i spremni smo da državom upravljamo na kvalitetan način i povedemo je putem prosperiteta. Izbor u pravosuđu mogli smo mnogo ranije da završimo. Govorili smo da sjednemo zajedno, a ne da usvajate zakone koje će biti u suprotnosti sa stavovima Venecijanske komisije", rekao je Živković.

Živković je, govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, rekao da nemaju ništa protiv da potpišu ugovor sa bilo kojom vjerskom zajednicom, "ali ovaj nivo netransparentnosti je zabrinjavajući".

"Rekao sam da ćemo imati potrebu većinu za promjenu vlasti i pogledajte danas. Ali nije vreme za likovanje", rekao je poslanik DPS.  

15.48 Knežević (DF): Nama je kriv Zdravko Krivokapić

Milan Knežević (DF) je podsetio da je on ispred ove većine i koalicije Za budućnost Crne Gore i predložio Zdravka Krivokapića za mandatara i doprineo da kasnije bude izabran za premijera. On je rekao da su krivci za ovu situaciju "ovde neprisustvujući" Zdravko Krivokapić i njegov "albanski brat" Dritan Abazović, "koji su napravili savez protiv DF-a u manastiru Ostrog". 

"Nije Dritan kriv, jer smo ukazali da Dritan neće štititi interese Srba. Nama je kriv Zdravko Krivokapić, čovek kojeg smo zajedno sa SPC episkopima i sveštenicima, kao totalnog anonimusa, izvukli iz prašnjavag kabineta i postavili ga da bude prvi na izbornoj listi", kazao je Knežević. 

On je rekao da su upravo oni "ovakvi kakvi su – ćelavi, krezubi, sa šarafima..." pobijedili DPS Mila Đukanovića.

profimedia

 

 

"Tada su znali s kim idu u koaliciju... i umjesto da 30. avgusta razgovaramo o pomirenju, desilo se da je naš nosilac liste ujutro sa buketom cveća otišao kod jedne amabasdorke i tamo poljubio vrata. Nekoliko dana nakon toga je potpisao sporazum sa ostalim liderima većine, Abazovićem i Bečićem, bez konslutacija sa liderima iz koalicije Za budućnost Crne Gore", rekao je Knežević.

Tada je, kako je naveo, Krivokapić poručio da više nije sa njima.

 Odjednom je Crna Gora, kaže Knežević, došla u situaciju da Krivokapić optužuje Abazovića da je uključen u šverc kokaina, a Abazović premijera da je umešan u šverc cigaeta.

"Abazović želi da smeni Krivokapića, Krivokapić želi da smeni Abazovića i sada kada treba ovde da se suoče pred javnošću i nama nema ni jednog ni drugog", rekao je Knežević.

Istakao je da Demokratski front šalje poruku da se sa njima može razgovarati na ravnopravnim osnovama i poručio da više nema ucenjivanja i targetiranja.

"Ako želite da sačuvate izbornu volju morate da razgovarate sa nama, a ako ne želite evo vam DPS, a mi ćemo da pokrenemo vaninstitucionalne borbe i ponesemo bajrak otpora protiv prekrajanja izborne volje građana", poručio je Knežević i upitao zašto Srbi ne mogu da budu članovi vlade, a Bošnjaci ili drugi predstavnici manjina mogu.

15.18 Uvodno obraćanje Konatara: Teška vremena traže teške odluke

redstavnik predlagača Miloš Konatar (Crno na bijelo) u uvodnom izlaganju je rekao da nije verovao da ni premijer niti ministri, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, neće biti u sali kad se bude raspravljalo. "Njihov odnos je jedan od razloga što o ovome razgovaramo... Razgovaramo o odluci koja je teška. Teška vremena i politička kriza zahtevala su od nas teške odluke. Mi smo spremni da za ovu odluku preuzmemeo odgovornost", kazao je Konatar.

E-Stock/Petar Jovanović

 

Dodao je da nema odluke koja je dovoljno teška kada je u pitanju interes građana Crne Gore. "Od početka ova Vlada funkcioniše kao manjinska. Često se dešavalo da nismo mogli da dođemo ni do 41 glasa podrške, a ne 49 za važne odluke i izbor ključnih ljudi u pravosuđu", kazao je Konatar.

15.05 Počela sednica o nepoverenju vladi, usvojen dnevni red

Počela je sednica trećeg vanrednog zasedanja Skupštine na čijem dnevnom redu je Predlog da se glasa o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore, kao i Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. Sjednici prisustvuje 78 poslanika, a Simonida Kordić (DF) onlajn. Od predstavnika Vlade u sali je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. 

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su dnevni red, tako da rasprava može da počne. Za usvajanje dnevnog reda je glasalo 43 poslanika, protiv 12, uzdržano je bilo tri. Glasalo je ukupno 58 poslanika.

14.54 Neće se raspravljati o skraćenju mandata Skupštini

Rasprave o vladinom predlogu za skraćenje mandata parlamentu nije bilo. Prva Sednica je trajala veoma kratko. Poslanici nisu usvojili dnevni red današnjeg vanrednog zasedanja i nisu raspravljali o predlogu za skraćenje mandata parlamentu. Za dnevni red je glasalo 29 poslanika, protiv 6, a 42 su bila uzdržana. Glasalo je ukupno 77 poslanika.

 

 

Predsednik parlamenta Aleksa Bečić je pozvao poslanike da ostanu u sali jer sledi sednica na čijem je dnevnom redu inicijativa za glasanje o nepoverenju Vladi. Nakon glasanja, premijer Krivokapić je napustio salu. 

14.52 Sednica Skupštine počela posle pet sati zakašnjenja

Sjednica Skupštine je počela nakon skoro pet sati zakašnjenja. U sali su i premijer Zdravko Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović, kao i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

14.51 Abazović: Ako nema rešenja, onda izbori

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao je da očekuje pad Vlade danas u parlamentu. "Ova Vlada je odradila mandat do kraja, neko će reći dobro, neko loše. Ja sam zadovoljan. Važno je da građani vide da su promjene moguće", kazao je Abazović novinarima u Skupštini.

Rekao je i da neće iznositi ružne reči na račun premijera. Abazović je rekao da će, u slučaju smene Vlade, razgovarati sa parlamentarnom većinom. Kazao je da su već obavili niz razgovora. "Ako nema rješenja, onda izbori".

Euronews/Stefan Goranović

 

14.35 Odbor nije podržao odluku o skraćenju mandata Skupštini

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu nisu podržali odluku o skraćenju mandata Skupštini.Uskoro bi trebalo da počne plenarna sednica. 

13.37 Nema okupljanja građana ispred Skupštine

Uoči početka sednice parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o nepovjerenju Vladi Zdravka Krivokapića ispred Skupštine Crne Gore nema okupljanja građana. Saobraćaj se na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog odvija bez zastoja, postavljene su i zaštitne ograde, a primetno je i prisustvo policije, piše RTCG. 

Predsednik parlamenta Aleksa Bečić pozvao je juče građane da tokom današnjeg dana, kao i tokom odlučivanja o njegovom razrešenju u ponedjeljak, ostanu kod kuće. Isti apel uputio je i premijer Krivokapić.

Euronews/Stefan Goranović

 

12.41 DF i Milatović: Izbori najpoštenije rešenje

Na sednici Odbora za politički sitem ministar Jakov Milatović rekao je da je jedino demokratsko rešenje za prevazilaženje aktuelne političke situacije skraćanje mandata Skupštini, čime bi se stvorili uslovi za vanredne parlamentarne izbore, zajedno sa loklanim, prenosi RTCG.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao je takođe da su izbori najpoštenije rešenje.

"DF je pokušao da se drži iznad ovih svađa koji su poslednjih dana dana prešli svaku granicu. Zato smo rekli da je najpoštenije da vratimo mandate građanima. Da ne bude - ko je izdao, ko je izdao“, naveo je Radunović.

Radunović je kazao da najvjerovatnije danas neće ni biti održana sednica Parlamenta, na kojoj će se raspravljati o skraćenju mandata Skupštini.

"Očigledno sednica na kojoj će se raspravljati na ovu temu neće ni biti održana, iz razloga što će verovatno biti odbijen dnevni red od strane DPS-a u GP URA", kazao je Radunović i ponovio da su za skraćenje mandata parlamentu.

12.04 Sednica kasni zbog Odbora za politički sistem

Reporter Euronews Srbija javlja da sednica odbora za politički sistem još uvek traje. Ta sednica mora da se završi da bi poslanici u dovoljnom broju ušli u skupštinsku salu. Prva rasprava bila je zakazana za 10 sati, a ne zna se koliko će biti kašnjenje. 

11.59 Može li Abazović da računa na podršku za manjinsku vladu?

Lideri URA i CIVIS-a predstavili su, podsetimo, model manjinske vlade u kojoj neće biti mesta za DPS i DF. Abazović je istakao da taj model nikome neće biti nametnut, da će biti ponuđen 81 poslaniku i da bi bilo dobro da ga podrži najmanje 49. "Ja ne vidim nikakav veliki otpor da padne postojeća vlada, a kako treba da izgleda buduća verovatno će biti više solucija i više opcija. I izbori su opcija, njih ne treba zanemariti, ali što se tiče postojeće mislim da je kraj", rekao je Abazović.

EPA/BORIS PEJOVIC

 

10:39 Sednica još ne počinje, ministri pristižu

Iako je sednica skupštine trebalo da počne u 10 časova, još se čeka početak. Prema rasporedu, već u 11 sati bi trebalo da krene sednica po drugoj tački dnevnog reda. U parlemant su stigli poslanici i pojedini ministri u aktuelnoj vladi. 

Euronews

10.08 Očekuje se početak sednice

Kako javlja reporter Euronews Srbija, poslanici se polako okupljaju u skupštini. Uskoro bi trebalo da počne rasprava o predlogu aktuelne vlade za skraćenje mandata skupštini.

Euronews Srbija/Stefan Goranović

Bivši premijer Duško Marković dolazi na sednicu Skupštine

10.00 Odlučivanje o dve inicijative - šta nas očekuje danas?

Skupština Crne Gore održaće danas dve vanredne sednice. Na sednici zakazanoj za 10 sati, poslanici bi trebalo da razmatraju Vladin predlog o skraćenju mandata parlamentu - čije bi usvajanje bilo put u vanredne izbore. Da će se o tome raspravljati male su šanse, što je pokazala jučerašnja sednica parlamenta.

Potom, za 11 sati zakazana je sednica na čijem dnevnom redu je inicijativa za glasanje o nepoverenju Vladi.

9.50 Reakcije stizale do kasno sinoć

Reakcije o jučerašnjoj, ali i današnjoj sednici stizale su do kasno sinoć. Na televiziji vijesti polemisali su ministri Jakov Milatović koji je i dalje na strani premijera i poslanik Miloš Konatar iz koalicije URA, koji kaže da Vladu Crne Gore danas neće podržati više od 11 poslanika dok Milatović kaže da bi rekonstrukcija postojeće vlade bilo jedino održivo rešenje.

Na strani premijera je i predsednik parlamenta Aleksa Bečić koji smatra da i dalje postoji prostor za dogovor, a alternativa su i prema njegovom mišljenju izbori. 

Dugo se čekalo kako će reagovati DF, lider Andrija Mandić kaže da su vanredni izbori najpoštenije rešenje. 

Euronews

09.43 Pojačano prisustvo policije ispred Skupštine

Uoči skupštinskog zasedanja, u centru Podgorice, kod sedišta izvršne vlasti i zgrade parlamenta prisutni su policijski službenici, kao i vatrogasci, javljaju Vijesti.

Euronews Srbija/Stefan Goranović

 

09.30 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Podgorice pred zasedanje skupštine

Euronews

08.56 Popov: Verujem da će biti formirana manjinska vlada

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov uključivši se u Jutro na Euronews Srbija rekao je da ovakav politički zaplet i rasplet dugo nije viđen na ovim prostorima i šire. Kako je dodao, došlo se do jedne krajnje neugodne situacije i da smatra da neće doći do skraćenja mandata crnogorske vlade već da će biti formirana manjinska vlada, "kao što je Abazović i predložio".

"Ddemokrate su bile za to da se skrati mandat vlade i oni su čini mi se jedini za tu soluciju. Nikome od aktera na političkoj sceni Crne Gore ne odgovara da se ide na vanredne izbore i to u skoije vreme. DPS-u ne odgovara zato što mu treba vremena da se konsoliduje i da se reformiše iznutra, a s druge strane ovim drugim strankama ne odgovara zbog toga što bi bili sigurno kažnjeni od ovog biračkog tela, jer nisu ispunili ono zbog čega su ih nakon onih litija građani i izabrali", naveo je Popov, te dodao:

"Očekivalo se da oni donesu neke promene, da se nastavi evropski put  i to se nije desilo nego je došlo do toga da je ta vladajuća većina blokirala vladu koju je samu izabrala tako da se došlo do jedne krajnje neugodne situacije i bezizlazne".

Euronews

Smatra i da je do svega ovoga došlo uz jedan veliki pritisak stranaca, te podseća da su dolazili  ljudi iz SAD, EU.

"I mislim da je Đukanović i koalicija prihvatila da je ovo privremeno rešenje samo da se prevaziđe ova kriza da i da se odblokira proces i da se donesu neki zakoni koji su nužni", rekao je Popov i naveo da je neophodno da se izabere vrhovni državni tužilac, članovi Ustavnog suda i Sudski savet.

08.50 Dovoljno da za nepoverenje glasa 41 poslanik

Reporter Euronews Srbija koji je trenutno u Podgorici kaže da bi sve osim izglasavanja nepoverenja kabinetu Zdravka Krivokapića bilo bi iznenađenje. Kako dodaje, u ovom trenutku crnogorski mediji ocenjuju da danas bez sumnje pada aktuelna Vlada. Prema njihovoj računici, za to je dovoljno da za nepoverenje glasa 44 poslanika, a to je za tri poslanika više nego što je potreno, ukoliko se uzme u obzir to da crnogorski parlament ima 81 poslanika i da je za većinu dovoljan 41 glas.

Na taj način će završiti jedno burno razdobolje u političkoj istoriji Crne Gore. Očekuje se i formiranje manjinske vlade koju je preporučio vicepremijer Dritan Abazović, koji bi, prema oceni nekih analitičara, mogao da spoji Mila Đukanovića i poslanički klub URA i još neke starnke. Sada je glavno pitanje hoće li se formirati manjiska vlada i ko će u njoj biti.

Euronews/Stefan Goranović

 

Takođe, izveštava reporter Euronews Srbija, malo je verovatno, pišu crnogorski medij, da će uspeti inicijativa Zdravka Krivokapića da skrati mandat poslanicima i da se ide što pre na izbore. Kako neki crnogorski analitičari ocenjuju za tamošnje medije, što skoriji izbori bi Krivokapiću dosta značili pogotovo zbog dešavanja od proteklih dana kada je minimalac povećan sa 250 na 450 evra kao i to da su ukinuti neki nameti na plate. Izvesno je da bi to bio, smatraju oni, veliki vetar u leđa za dalju političku karijeru Krivokapića koji zapravo juče nije pričao za medije o svojim daljim planovima nakon što se današnji dan završi.

08.45 Uzroci raskola - Rezolucija o genocidu u Srebrenici i ustoličenje mitropoilta Joanikija

Jučerašnji dan u Podgorici je bio buran i u parlamenu, ali i van njega. Krivokapić je u svom obraćanju iskazao veliku ljutnju i kritike pa i optužbe na račun Dritana Abazovića. Optužio ga je da je u dosluhu sa DPS i da je sa Milom Đukanovićem organizovao rušenje vlade i da su sada "maske pale" i svi građani mogu da vide ko je kakav.

Sa druge strane, Abazović ima plan da se formira manjinska vlada i da uz podršku tri petine, odnosno 49 poslanika, "nastave put Crne Gore ka EU i da se stvore uslovi za fer i poštene izbore", a to, kako je rekao, može da se ostvari samo formiranjem manjinske vlade, jer, prema njegovim uverenjima, ova vlada nema nikakvu podršku. Analitičari u Podgorici kažu da su dva događaja najviše doprinela potpunom raskolu u vladajućoj koaliciji. A to je Rezolucija o genocidu u Srebrenici koja je doneta u Skupštini Crne Gore, dok je drugi događaj, kako je to juče rekao i Krivokapić, ono što se desilo na Cetinju prilikom ustoličenja mitropoilta Joanikija koje je održano uz velike incidente.

08.40 Faktor Temeljnog ugovora 

U jeku političke krize u Crnoj Gori, ponovo je postalo aktuelno i pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Istog dana kada je Krivokapićev kabinet saopštio da je Vlada apsolutno spremna da sa SPC potpiše ugovor i to u najkraćem roku, došlo je do iznenadne posete Abazovića Beoradu gde je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem. 

Pitanje Temeljnog ugovora, podsetimo, otvarano je više puta tokom prošle godine. Iako se u nekoliko navrata činilo da bi on mogao da bude usaglašen i potpisan do toga i dalje nije došlo, a "lopta" je prebacivana iz dvorišta Vlade u Podgorici u dvorište Patrijaršije. Međutim, aktuelna politička kriza u Crnoj Gori, koja bi  danas mogla da dovede do izglasavanja nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića, dovela je do toga da Nacrt temeljnog ugovora ponovo bude stavljen na sto.

Više pročitajte u posebnom tekstu.

08.35 Krivokapić: Maske su pale, sve je bilo davno isplanirano

U vanrednom obraćanju javnosti, premijer Krivokapić je juče poručio da zna da će na sednici Skupštine u petak biti izglasano nepoverenje njemu i njegovoj vladi, što je, kako je rekao, samo završnica ranije dogovorenog plana pojedinaca sa aktuelnim šefom države Milom Ðukanovićem.

Maske su pale i ko to hoće da vidi može, a ko neće ne mora.

"Ovo je sve davno isplanirano, ulazimo u završnicu čiji akteri su mnogo više radili tajno i na štetu naroda nego javno i na bilo čiju korist", rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su mu manipulacijama poslanici onemogućili obraćanje u Skupštini Crne Gore i da njegova vlada nije mogla da preživi zato što je napad došao iznutra od onih koji su najviše galamili, a koji su najmanje radili.

O spekulacijama da će podneti ostavku, Krivokapić je rekao da mu ništa ne znači da li će biti premijer, ali da je nije podneo, jer je želeo da se vidi ko je ko u Crnoj Gori. 

Više pročitajte u posebnom tekstu.

08.25 Uljarević: Sasvim izvesno da ćemo imati novu vladu

Komentarišući aktuelnu političku situaciju, izvršna direktora Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević rekla je da definitivno ulazimo u dinamičan period.

"Sasvim je izvesno da ćemo ubrzo imati novu vladu i to je naravno nešto što je dosta velika promena, ali ja bih to gledala i sa pozitivne strane, hoću da vidim to kao period u kom ćemo brzo menjati vlade dokle god ne dobijemo onu kakva treba, a prethodne se nisu tako pokazale", rekla je ona za Euronews Srbija.

Na pitanje kakav je najizgledniji scenario i da li je to manjinska vlada ili vanredni izbori, ona kaže da Ustav poznaje samo vladu kao koncept i da je nebitno da li će se ona zvati manjinska ili tehnička.

"To je sada već pitanje toga kakva će struktura biti, ali ono što je činjenica je da vlada mora da bude vrlo kratkog vremenskog trajanja kako bi pripremila neke osnovne stvari za održavanje izbora. U smislu toga da li će biti tehnička ili manjinska, to neće biti nešto što će presudno značiti, činjenica je da ona neće imati ključne reprezente iz parlamenta u njoj", rekla je ona.

Na pitanje kako je zapravo došlo do ovakve krize, Uljarević navodi da se od početka radilo o vrlo heterogenim koalicijama koju su u tom trenutku vodili Krivokapić, Bečić i Abazović.

"Krivokapić je u međuvremenu napravio distancu od koalicije koju je vodio i jedino vezivno tkivo koje su imali je borba protiv DPS i režima Mila Đukanovića. Međutim, sve nakon toga je otvorilo jedno more razlika i prosto su te razlike vremenom postale nepremostive. Sve ovo je moralo pre ili kasnije da se desi, posebno što nova vlada nije imala inkluzivan i strateški pristup i ona je ubrzala i sopstveni pad", naglasila je ona.

08.10 Čovek koji je "srušio" Đukanovića

Zdravko Krivokapić je kao nestranačka ličnost i uz podršku pokojnog vladike Amfilohija, na čelu liste "Za budućnost Crne Gore", porazio DPS na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.

Time je ušao u istoriju kao čovek koji je posle 30 godina vlasti srušio Mila Đukanovića.

Ipak, trzavice u vladi traju gotovo od samog početka - deo koalicionih partnera nije se slagao s izborom da u vladi ne budu političari. Stalne čarke između partnera koji su podržali vladu su se gotovo svakodnevno produbljivale da bi u konačnom ishodu dovele i do današnjeg glasanja.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

POPE

04.02.2022 22:10

Koliko ja vidim vladu je oborio Milo sa 39 glasa i Abrazovic sa 4 ukupno 43. I sada se pitam kako ce Abrazovic bez podrske Mila formirati novu vladu? Mislim da bez novih izbora nista nece funkcionisati.

Evropa