Region

Dok se raspravlja o njenoj smeni, Vlada Crne Gore usvojila Odluku o sticanju državljanstva

Komentari

Autor: Vijesti

04/02/2022

-

18:12

Dok se raspravlja o njenoj smeni, Vlada Crne Gore usvojila Odluku o sticanju državljanstva
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore je na današnjoj elektronskoj sednici, mimo znanja i predstavnika MUP-a, usvojila Predlog odluke o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, prenose "Vijesti".

Tim dokumentom, predviđeno je da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.

Na tom dokumentu MUP je radio više od godinu, ali je povučen nakon protesta opozicije.

Kako prenose "Vijesti", pre donošenja Odluke plan je bio da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu razmatra radni MUP-ov dokument, pa tek kada se u Skupštini usvoji zajedničko mišljenje pošalje Vladi na usvajanje.

Sve je to urađeno jer je parlamentarna većina tražila da Odluka o crnogorskom državljanstvu ide na skupštinski Odbor.

U danu dok se u Skupštini raspravlja o nepoverenju, ugledni pravnici potvrdili su "Vijestima", da Krivokapićeva Vlada ima ustavni legalitet, ali ne i legitimitet za donošenje i usvajanje važnih odluka.

Kako se podseća, Vlada je u aprilu prošle godine, pod pritiskom opozicionih partija i dela parlamentarne većine i u situaciji podignutih identitetskih tenzija, odlučila da odloži usvajanje Izmene Odluke o načinu sticanja crnogorskog državljanstva prijemom.

Osim toga, Vlada je i bila u obavezi da donošenju tako važnih odluka pristupi sa dužnom pažnjom i sa prethodno urađenim analizama, a koje uključuju i širi društveni dijalog.

Tada je usaglašeno i da izmene načina sticanja državljanstva treba doneti u paketu i sa preciziranjem jasnijih uslova za sticanje tzv. počasnog državljanstva, a koje je godinama jedno od spornih pitanja.

Ministarstvo ranije pripremilo Nacrt predloga Zakona

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je pripremilo Nacrt predloga Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kojim bi bilo omogućeno da se iz biračkog spiska, kroz ažurno vođenje evidencije o prebivalištu, izbrišu sva imena, koja neustavno ostvaruju pravo glasa u Crnoj Gori, a godinama žive u inostranstvu.

U Nacrtu Odluke, na kojoj je radio MUP, kako je ranije objavljeno, ključna izmena je da i svi građani "koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva".

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su to mogućnost do sada imali samo oni koji "neprekidno žive 10 godina u Crnoj Gori".

Tokom te odluke Vlade, da se ne prenagli sa usvajanjem novih izmena o načinu sticanja državljansta, ključnu ulogu je odigrao MUP koji je i naglasio da je "dobra demokratska praksa da se prilikom izrade izbornih zakona treba sačekati i stav matičnog Odbora".

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na sednici Odbora za izborne reforme sa poslanicima je razgovarao o sadržini dokumenta.

Na sednici Vlade je i Predlog pravilnika o izmenama i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Kabineta premijera, i predlog za razrešenje predsednika Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Sergeja Sekulovića i imenovanje na to mesto Andreja Milovića državnog sekretara u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Komentari (0)

Evropa