Politika

Ustavni sud odbio predlog odluke da je Milo Đukanović povredio Ustav

Komentari

Autor: RTCG

04/02/2022

-

13:19

Ustavni sud odbio predlog odluke da je Milo Đukanović povredio Ustav
Milo Đukanović - Copyright Tanjug AP/Spencer Platt

veličina teksta

Aa Aa

Predlog odluke sudije izvestioca da je predsednik Milo Đukanović povredio Ustav javnom sugestijom da se izmesti ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija sa Cetinja, nije dobio potrebnu većinu.

"Ustavni sud Crne Gore, u sastavu: predsednik Suda Budimir Šćepanović i sudije –   Milorad Gogić, Miodrag Iličković i Desanka Lopičić na sednici od 4. februara 2022. godine, u predmetu U-IV br. 1/21, po predlogu za pokretanje postupka da li je Predsednik Crne Gore povredio Ustav, nije doneo Odluku jer Predlog Odluke sudije izvestioca nije dobio potrebnu većinu (1:3)", saopšteno je iz tog suda.

Kao kršenje Ustava, iz parlamentarne većine naveli su dve Đukanovićeve izjave od 28. avgusta prošle godine na Cetinju, u kojima je sugerisao da Srpska pravoslavna crkva obavi ustoličenje mitropolita Joanikija van Cetinja i kada je najavio da će i on biti na Cetinju 5. septembra na dan ustoličenja sa građanima koji se protive tom činu.

Podgoričke Vijesti objavile su juče, pozivajući se na svoja saznanja, da sudiija izvestilac Ustavnog suda Crne Gore u ovom predmetu, Milorad Gogić, smatra da je Ðukanović povredio Ustav pozivom da se izmesti ustoličenje mitropolita Joanikija sa Cetinja, jer se mešao u odluku Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i da je malo verovatno da će takav stav dobiti većinu.

U Predlogu za pokretanje postupka navodi se da je Ðukanović svojom izjavom grubo povredio član 14 Ustava koji propisuje da su "verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija