Region

Eskobar: Srbija nije najteža tema o kojoj govorim sa zvaničnicima Zapadnog Balkana, tu titulu nosi Bosna i Hercegovina

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

17:39

Eskobar: Srbija nije najteža tema o kojoj govorim sa zvaničnicima Zapadnog Balkana, tu titulu nosi Bosna i Hercegovina
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik američkog predsednika Gabrijel Eskobar rekao je u Zagrebu da Srbija nije najteža tema o kojoj priča sa zvaničnicima zemalja Zapadnog Balkana. On je podsetio da je zvanični Beograd u Generalnoj skupštini UN osudio rusku invaziju na Ukrajinu, što je nazvao "seizmičkom promenom".

Eskobar je rekao da "ipak Srbija nije najteža tema o kojoj priča s drugim zemljama susedstva, jer tu 'titulu' nosi Bosna i Hercegovina". Podsetio je i da SAD i Srbija imaju 140 godina odnosa, kao i da je Beograd "sve to vreme bio blizak partner Vašingtonu", kao primer navodeći dva svetska rata.

"Danas je pitanje kako privući Srbiju zapadnim demokratskim državama među kojima je uvek bila, i gde pripada", naveo je Eskobar.

Dodao je da je proces integracije usporen u periodu vladavine Slobodana Miloševića koja je, kako je naveo, obeležena "lošim upravljanjem", preneo je portal Indeks.

Američki izaslanik veruje da će "iduća generacija Srba biti sklonija Evropi", a u prilog tome naveo je da oni "glasaju nogama", time što emigriraju u Evropu i SAD, a ne u Kinu i Rusiju.

Eskobar je na današnjem Američko-hrvatskom forumu rekao da "ne misli da se ukrajinska kriza može preneti na hrvatsko susedstvo, jer je dovela do vraćanja evropskog fokusa na rešavanje kriza u svojoj okolini".

"Rat u Ukrajini doveo je i do toga da države koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji proaktivno iskazuju solidarnost sa zapadnim vrednostima", rekao je Eskobar.

"Obećanja Zapada najmanje ispunjena u BiH"

Govoreći o BiH, Eskobar je rekao da smatra da BiH, za koju u javnim nastupima ponavlja da nema etnički, nego problem korupcije, predstavlja najveći izazov na Zapadnom Balkanu, kao i da je reč o zemlji gde su "obećanja Zapada bila najmanje ispunjena".

Eskobar, kako je preneo Indeks, nije želeo direktno da kaže da li je optimista da će se ove godine u toj zemlji, u kojoj se odugovlače pregovori o izbornoj reformi, održati izbori, izrazivši nadu da će se to ipak dogoditi.

Ključnim smatra, rekao je, uspostavljanje funkcionalne vlasti u BiH koja će se boriti s korupcijom, privlačiti investicije i stvarati uslove za mlade, ali je naglasio da je BiH suverena država i da politička volja mora da dođe iznutra.

"Mi ih moramo ohrabriti, ali njihova je odgovornost da pronađu rešenja", rekao je komentarišući zvaničnike BiH.

Za Hrvatsku je rekao da je "uvek tu u odnosima sa SAD, bilo da je reč o energetskoj diverzifikaciji ili pomoći ukrajinskim izbeglicama, što se ne može reći o svim američkim saveznicima".

"Hrvatska je izvanredan primer pametne energetske politike, mislim da bi druge zemlje trebalo da slede njen primer ", zaključio je Eskobar, misleći pritom na LNG terminal koji je Hrvatska izgradila uoči trenutne krize s snabdevanjem energentima.

Komentari (0)

Evropa