Region

Crna Gora prelomila: Vlada usvojila sankcije Rusiji, Krivokapić nije prisustvovao sednici

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

08/04/2022

-

12:03

Crna Gora prelomila: Vlada usvojila sankcije Rusiji, Krivokapić nije prisustvovao sednici
Dritan Abazović - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila je na današnjoj sednici paket restriktivnih mera prema Rusiji, saopštio je potpredsednik i mandatar Dritan Abazović.

 

 

Abazović je na svom tviter profilu napisao da je na sednici "Vlade Crne Gore upravo usvojen paket restriktivnih mera prema Rusiji". Crnogorska vlada je paket sankcija prema Rusiji usvojila u odsustvu premijera tehničke vlade Zdravka Krivokapića, koji se nalazi u Atini gde prisustvuje ekonomskom forumu u Delfima.

Miistarstvo spoljnih poslova Crne Gore još 1. marta saopštilo da se ova zemlja pridružuje sankcijama protiv Rusije. Sankcije se odnose na zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa, zatvaranje vazdušnog prostora za ruske avione, zabranu ruskih vladinih medija, te zamrzavanje imovine određenih pravnih i fizičkih lica.

Komisija za politički sistem Vlade, kojom je predsedavao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, usvojila je 15.marta paket sankcija koji se odnose na oko 700 ruskih državljana i ruske finansijske institucije, a koje je prethodno usvojio Savet Evropske Unije (EU).

Ipak, odluka Vlade o potvrđivanju sankcija je u više u više navrata odlagana.  Čak je na jednom od zasedanja zamalo došlo do fizičkog obračuna Krivokapića i ministra spoljnih poslova Ðorđa Radulovića. Krivokapić je, kako su ranije preneli mediji, pokušao da odgovornost za uvođenje sankcije prebaci na Radulovićev resor, ali je ovaj to odbio.

Današnjom sednicom je predsedavao Abazović, koji je zahvalio na saradnji svim ministrima, vladi, Generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, NATO-u i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Sednica Vlade je trebalo da bude održana juče, nakon što je prethodnog dana iz crnogorska vlade najavljeno da će sednicom predsedavati potpredsednik i mandatar Dritan Abazović, jer je premijer Zdravko Krivokapić van države. Razlog pomeranja jučerašnje sednice nije saopšten. Vladi premijera Zdravka Krivokapića izglasano je nepoverenje početkom februara ove godine, a do danas nije izabrana nova.

 

 

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa