Region

Crnogorski ministar spoljnih poslova: Privrženost EU pokazaćemo merama protiv Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2022

-

23:51

Crnogorski ministar spoljnih poslova: Privrženost EU pokazaćemo merama protiv Rusije
EPA/Szilard Koszticsak - Copyright EPA/Szilard Koszticsak

veličina teksta

Aa Aa

Potpunu privrženost i usklađenost države sa stavovima Evropske unije Crna Gora će pokazati ako omogući primenu međunarodnih restriktivnih mera prema Rusiji, poručio je crnogorski ministar spoljnih poslova Ðorđe Radulović.

To nije samo stvar spoljne politike, već i pokazatelj pravne države, rekao je on, između ostalog, odgovarajući na pitanje koliku štetu će imati Crna Gora zbog krize Vlade i neusvajanja odluke kojom podržava sankcije.

On je prošle sedmice u Briselu imao seriju sastanaka sa evropskim zvaničnicima, prenele su podgoričke "Vijesti".

"Sagovornici iz Evropske unije su prilikom susreta kazali da cene stoprocentnu privrženost Crne Gore, ali su istovremeno istakli da o potpunoj pravnoj usaglašenosti možemo govoriti samo ako omogućimo primenu mera, kako bi opredeljenje naše države bilo jasno i nedvosmisleno. Sprovođenje restriktivnih mera nije isključivo stvar spoljne politike, već indikator pravne države jer pokazuje da li je Crna Gora u mogućnosti da u unutrašnji politički sistem prenese ono na šta se međunarodno obavezala", rekao je on.

Vlada ni u četvrtak na sednici nije podržala stav EU o paketu sankcija, a raspravi ovaj put nije prisustvovao Radulović koji se na prethodnoj oko toga verbalno sukobio sa premijerom.

Upitan kakve je poruke dobio u Briselu nakon prvog neuspelog pokušaja Vlade da usvoji sankcije Rusiji, ministar je rekao da su stavovi sagovornika iz EU bili, kako kaže, na linijama da Unija posebno ceni stoprocentnu privrženost Crne Gore njenim spoljnopolitičkim odlukama, ali i ohrabrenja da bez odlaganja omogući punu implementaciju odluka o sankcijama Ruskoj Federaciji kojima se Popdgorica pridružila.

"Oni su tom prilikom istakli da je neophodno da Crna Gora stabilizuje unutrašnje političke prilike na izvršnom i zakonodavnom nivou, što bi omogućilo da se političkim dijalogom dođe do konsenzusa oko ‘hrabrih političkih odluka’, za koje je potreban puni legitimitet”, naveo je Radulović.

Tokom susreta sa bivšim komesarem za proširenje EU Johanesom Hanom u Beču, visoki evropski zvaničnik je pohvalio Crnu Goru, preneo je Radulović.

"Evropska komisija očekuje brzo usvajanje relavante odluke"

Portparol EK Peter Stano rekao je za "Vijesti" da Komisija očekuje "brzo usvajanje relevantne odluke, u skladu sa čvrstim stavom Crne Gore u odbrani teritorijalnog integriteta Ukrajine, poštovanju međunarodnog prava".

"EU pozdravlja usklađivanje Crne Gore sa sankcijama EU i jasan stav u korist poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti u Evropi. Crna Gora je javno izrazila podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, osudila rusku invaziju, pozvala na hitan prekid vojnih neprijateljstava i pokazala solidarnost s ukrajinskim narodom. EU jako ceni doslednu stopostotnu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU", rekao je Stano.

Komentari (0)

Evropa