Region

Sarajevska "Trojka" traži od Šmita hitnu smenu Željke Cvijanović, Dodika nazivaju "ruskim pionom"

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2022

-

16:52

Sarajevska "Trojka" traži od Šmita hitnu smenu Željke Cvijanović, Dodika nazivaju "ruskim pionom"
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Copyright Tanjug/AP/Radivoje Pavičić

veličina teksta

Aa Aa

Tri stranke na vlasti u sarajevskom kantonu, DP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka, poznatiji kao sarajevska "Trojka" od visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita traže da iskoristi bonska ovlašćenja i hitno smeni predsednice Republike Srpske Željku Cvijanović, zbog, kako navode, potpisivanja neustavnog, antidejtonskog zakona o imovini, dok srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nazivaju "ruskim pionom", koji se stavio u službu zvaničnog Kremlja.

Oni tvrde da je Zakon o nepokretnoj imovinu u Republici Srpskoj, usvojen u februaru a objavljen službenom listu početkom aprila, u suprotnosti sa Ustavom BiH, što je, navode, potvrdio i Ustavni sud BiH.

Usvajanje pomenutog zakona i njegovo objavljivanje u službenom listu sarajevska "Trojka" tumači kao jasno pokazivanje da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i, kako kažu, "njegov režim imaju nameru da idu do kraja kada je u pitanju pravno nasilje i separatizam".

U saopštenju ove "Trojke" se navodi da "Dodik nastavlja da ide putem kojim želi da promeni suštinu ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine i samog Dejtonskog sporazuma".

Smatraju da nije dovoljno to što su OHR i visoki predstavnik samo osudili ovaj potez, već bi, kažu, trebalo da preduzmu "konkretnije delovanje".

"Visoki predstavnik i OHR imaju obavezu da zaštite mirovni sporazum i sankcionišu sve one koji rade na destabilizaciji i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini. Iz toga proističe obaveza da se hitno reaguje i korištenjem bonskih ovlaštenja, koja su potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kao i stavljanje van snage rušilačkog akta...", navodi se u saopštenju.

Sarajevska "Trojka" smatra očiglednim da je, kako navode, "ruski pion", koji se u potpunosti stavio u službu zvaničnog Kremlja, što, kako navode, potvrđuje i ruska zastava nan Dodikokvom reveru.

Uočavaju i, kako tvrde, jasnu koordinaciju između predloga HDZ-a BiH o upisivanju etničkog identiteta u lične dokumente, dolasku Zorana Milanovića, postrojavanju HVO-a u Mostaru i Dodikovog nastupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa