Region

Pendarovski kaže da Severnoj Makedoniji Srbija nije pretnja, a Đukanović kaže da naoružavanje Srbije "zabrinjava"

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

14:19

Pendarovski kaže da Severnoj Makedoniji Srbija nije pretnja, a Đukanović kaže da naoružavanje Srbije "zabrinjava"
Pendarovski kaže da Severnoj Makedoniji Srbija nije pretnja, a Đukanović kaže da naoružavanje Srbije "zabrinjava" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severna Makedonija je članica NATO-a i nema procenu da joj je Srbija bezbednosna pretnja, izjavio je na Cetinju makedonski predsednik Stevo Pendarovski, dok je njegov domaćin, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, izrazio zabrinutost zbog naoružavanja Srbije.

"Nemamo procenu da je Srbija za nas bezbedonosna pretnja", rekao je Panderovski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ðukanovićem.

Ðukanović je, povodom naoružavanja Srbije, rekao da to uvek zabrinjava i, kako je naveo, pojačava osećaj ugroženosti bezbednosti u Evropi.

"Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, reč je o produženoj tendenciju narožavanja Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Evrope i NATO", kazao je Ðukanović, preneli su crnogorski mediji.

O bezbednosnim rizicima u regionu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, Ðukanović je rekao da "ovo što se danas događa u Ukrajini potiče iz istih događaja koje smo imali na Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori od 2015."

Crnogorski predsednik je ponovo govorio o navodnom pokušaju državnog udara 2016. i, kako tvrdi, pokušaju zaustavljanja Crne Gore da uđe u NATO.

"Crna Gora je svih ovih godina u ozbiljnim iskušenjima. Nisam siguran da smo imali blagovremeno upozorenje prema tim iskušenjima. Cilj je da se točak istorije vrati unatrag, u vreme Hladnog rata, i da Rusija ima pravo na opredeljivanje budućnosti drugih država", rekao je Ðukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa