Region

Dodik: Sankcije Britanije i pokušaj Šmita da suspenduje zakon su pritisak na Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2022

-

21:47

Dodik: Sankcije Britanije i pokušaj Šmita da suspenduje zakon su pritisak na Republiku Srpsku
Dodik: Sankcije Britanije i pokušaj Šmita da suspenduje zakon su pritisak na Republiku Srpsku - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Sankcije Velike Britanije i pokušaj visokog predstavnika Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, u koordinaciji su sa pritiscima na Republiku Srpsku, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je za RTRS ponovio je da je BiH neuspešan eksperiment međunarodnog faktora, čega su, kako je rekao, i oni svesni.

Povodom "pokušaja Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske pod obrazloženjem kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma", srpski član Predsedništva Milorad Dodik odgovara da će zakon sutra stupiti na snagu.

To, kako je rekao, neće sprečiti čovek koji nije dobio saglasnost Saveta bezbednosti UN i koji nema mandat.

"Naš Službeni glasnik će to objaviti. On stupa na snagu. Obaveza svih organa u Republici Srpskoj je da postupaju u skladu sa tim. Nikakva odluka pojedinca, pogotovo takvog kao što je Šmit, ne može to da zaustavi i neće zaustaviti. Oni će pokušati da to guraju putem Tužilaštva BiH, ali dobro, to očekujemo, nije ovo laka borba. Ja nisam došao ovde da se lagodno provodim, kao što to neko iz opozicije čini i radi", naveo je Dodik

Na učestale optužbe da Republika Srpska krši Dejtonski sporazum, Dodik kaže da iole dobrim poznavaocima prilika u BiH to izgleda smešno, jer, kako je naveo, "ako je neko kršio Dejton onda je to Britanac koji se zove Pedi Ešdaun'".

"Ono što se sada dešava je to da taj nered koji je napravio Pedi Ešdaun, a koji je sada dodirnut i neodrživ, oni brane po svaku cenu. Tako da očigledno je onda, kada tu dodate i ovu ukrajinsku krizu, njihovu nervozu, njihovu potrebu da smire muslimane u Britaniji, a muslimani iz Sarajeva šalju poruku kako je glavni problem Milorad Dodik, onda nije ni čudo što dobijete te neke sankcije", naveo je Dodik.

On je rekao da su ono što su Britanci uradili, uvodeći sankcije, a što će očigledno učiniti i Nemci krajem sedmice, Holanđani i neki drugi iz Evropske unije, samo pokušaji održavanja fronta za BiH kako ga oni vide, a to je unitarizacija BiH.

"Mi to ne prihvatamo, to nije Ustav i to nije Dejtonski sporazum", istakao je Dodik.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa