Region

Krivokapić: Srbija pokušala da uceni Crnu Goru zbog Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: Vijesti

15/04/2022

-

21:15

Krivokapić: Srbija pokušala da uceni Crnu Goru zbog Otvorenog Balkana
Zdravko Krivokapić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Zvanična Srbija pokušala je da uceni Crnu Goru da li će nam obezbediti osnovne životne namirnice u zavisnosti od toga hoćemo li biti deo Otvorenog Balkana, kazao je premijer te zemlje Zdravko Krivokapić. On je kazao da Otvoreni Balkan nije dobar za Crnu Goru.

"Moć je čudo, kad se osećate moćnim onda mislite da možete i drugima da postavljate uslove", rekao je Krivokapić u intervjuu RTCG odgovarajući na pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutnu krizu koristio u političke svrhe.

Krivokapić je naveo da niko nije računao da se u kriznim situacijama lanci snabdevanja moraju preispitati i da se mora imati rezervna varijanta.

"Mi smo pokrenuli jednu inicijativu koja je izazvala paniku u Srbiji zbog toga što se centar težišta zbivanja sa Srbije premešta na Bugarsku. Znate dobro da je prvo pravilo marketinga da ako izgubite tržište, vi se na to tržište teže vraćate", kazao je Krivokapić.

"Vlada ako i bude formirana, sve konce držaće DPS"

Kazao je i da se u projektu manjinske vlade "radi o demokratskoj krizi i političkoj korupciji kojom bi se i tužilaštvo trebalo baviti, jer je izborna volja građana drastično promenjena".

Naveo je da ta priča traje dva i po meseca i da "nikako da se završi do kraja".

"Radi se o jednoj demokratskoj krizi, jer je izborana volja građana od 30. avgusta 2020. drastično promenjena. Druga karakteristika ovog procesa je da imate potpisan memorandum ali ni on sada nije više mera povezivanja, nego određene stranke koje diktiraju uticaj, a to je SDP u ovom trenutku. Ako i bude formirana sve konce u rukama drži DPS", kazao je Krivokapić.

Dodao je i da ne vidi potrebu za novim sednicama Glavog odbora SNP-a, "ako je pre mesec taj Glavni odbor doneo neke zaključke".

"Od početka imamo priču o magičnom broju 49, koji treba da razreši pre svega probleme u pravosuđu, ali zašto se ne dođe do tog broja. Imamo lutajuću većinu od 44 do 49, a na kraju neće biti ni 41. Zašto da građani budu taoci toga što političari ne mogu da se dogovore. Najbolje rešenje su izbori, neka bude ne 49, nego 55 i više i time će Crna Gora biti stabilna", rekao je Krivokapić.

"Za nepotpisivanje Temeljnog ugovora krivi politički subjekti, analitičari i deo episkopa"

Premijer je kazao i da se ne oseća krivim što Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan.

"Ko je kriv neka se prepozna, to su politički subjekti, analitičari i deo episkopa. Ja sam izgleda nedostojan da potpišem taj ugovor, a Dritan Abazović je za taj posao bolji. Što se tiče predsednika Srbije Aleksandra Vučića on voli sve da kontroliše, ali ovoga puta to nije bilo pod njegovom kontrolom, pa sam iz tamošnjih medija dobijao razne etikete, između ostalog, da sam izdajnik srpskog naroda i SPC", rekao je Krivokapić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa