Region

Procena crnogorskih bezbednosnih službi: Kriminalne grupe ojačale, šverc kokaina glavni posao

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2022

-

10:26

Procena crnogorskih bezbednosnih službi: Kriminalne grupe ojačale, šverc kokaina glavni posao
Droga je pronađena u pošiljci banana - Copyright Tanjug/AP/Montenegro Police

veličina teksta

Aa Aa

Kriminalne grupe koje deluju u Crnoj Gori znatno su ojačale u svakom smislu, naročito brojčano, a šverc kokaina je glavni posao, piše u novoj Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala koju su uradile crnogorske bezbednosne službe, prenosi portal RTCG.

Kriminalci u Crnoj Gori koriste savremenu komunikacijsku opremu, sa visokom kripto zaštitom, a sprovode mere kontra nadzora, konstatuje se u Proceni. S druge strane, da bi državni službenici mogli da prate i otkriju mafijaše moraju biti bolje plaćeni, obučeni i da imaju odgovarajuću opremu, navodi RTCG.

Takođe, navodi se da državne službe u razotkrivanju kriminalaca nemaju odgovarajuće "oružje".

"Mi imamo situaciju - treba lap top da se kupi državnom službeniku i službenik objasni da treba da se kupi za 1.500 evra, zašto kad može za 500 evra. S druge strane, kriminalac izdvoji 50.000 evra da ima brži lap top kriptovani, da može da radi što mu treba", kaže za TV CG Marko Lakić, veštak informaciono-tehničke struke.

Nedovoljno obučeni službenici

A osim što nemaju tehnologiju kojom bi mogli da prate kriminalce, državni službenici nisu ni dovoljno obučeni, piše RTCG.

"Ne može službenik da vidi prvi put Ajfon 12 ili Samsung S1 u trenutku kad je kriminalcu izuzet i kad treba da ga veštači, a nije ga nikad video ni na reklami. E pa on ne može da ga veštači, mora da bude obučen da radi sa tom opremom da bi mogao nešto da otkrije", kaže Lakić.

E-Stock/Petar Jovanović

 

U dokumentu se navodi i da balkanski kartel švercuje sve veće količine kokaina, te da imaju pouzdane distributere na području Zapadne i Centralne Evrope, gđe i regrutuju nove članove iz Crne Gore i regiona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa