Biznis vesti

Krađa struje u Crnoj Gori - za šest meseci šteta veća od milion evra, dve opštine prednjače po nelegalnim priključcima

Komentari

Autor: Vijesti / Tanjug

22/03/2022

-

11:51

Krađa struje u Crnoj Gori - za šest meseci šteta veća od milion evra, dve opštine prednjače po nelegalnim priključcima
Krađa struje u Crnoj Gori - za šest meseci šteta veća od milion evra, dve opštine prednjače po nelegalnim priključcima - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) obračunao je u prethodnih šest meseci oko 9,3 miliona kilovatsati (kWh) neovlašćene potrošnje električne energije, čija je vrednost oko 1,1 milion evra.

"Oko 30 odsto je obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje – krađa, dok je oko 6,3 miliona kWh obračunato kao neovlašćena potrošnja kod samovoljno priključenih korisnika", objasnili su iz CEDIS-a, pišu podgoričke ”Vijesti”.

Iz kompanije su poručili da će akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije, koja je započeta u julu prošle godine, biti nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština.

"Ukupni gubici u elektrodistributivnom sistemu su u diskretnom padu... pritom je tokom prethodne godine preuzeto čak deset odsto više, odnosno 250 miliona kWh više električne energije u odnosu na 2020. godinu", naveo je CEDIS u saopštenju.

Najviše gubitaka na distributivnoj elektromreži, kako se dodaje, godinama unazad se događa u opštinama Nikšić i Plužine.

”Najčešći oblici neovlašćene potrošnje koje uočavamo na terenu su mehaničke intervencije na brojilu, priključenje mimo brojila i "šokiranje" brojila. Da bi izašli na kraj s navedenim aktivnostima, pored terenskih obilazaka, vršimo i stalni monitoring AMM sistema (sistem pametnih brojila) i obavljamo analizu alarmnih stanja na svim brojilima koja su uključena u sistem”, dodali su iz CEDIS.

Takođe su naveli da su 2021. godine podneli 261 krivičnu prijavu, a u prva dva meseca ove godine 38 krivičnih prijava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis