Region

Joanikije: Narod u Crnoj Gori da prevaziđe stare i nove podele

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2022

-

13:51

Joanikije: Narod u Crnoj Gori da prevaziđe stare i nove podele
Joanikije: Narod u Crnoj Gori da prevaziđe stare i nove podele - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Gledajući oko nas na duboke podele, na sveopštu zabrinutost zbog narastanja nesporazuma i umnožavanja sukoba u celom svetu pozivamo naš blagoverni narod u Crnoj Gori da što pre prevaziđe svoje stare i nove podele, poručio je u vaskršnjoj poslanici mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je istakao da je zalog opstanka naroda u Crnoj Gori i svakog napretka u bratskom miru i međusobnom poštovanju, prenela je Svetigora pres.

"Prosvetljeni pashalnom radošću pozvani smo da oplemenjujemo društvo, da širimo optimizam i ljubav, da budemo svetlost ovome svetu", naveo je mitropolit Joanikije.

On je poručio da narod Crne Gore treba da se osnaži bratskim jedinstvom u ljubavi Hristovoj, da čuva duhovno nasleđe svetog Save i Njegoša, svetog Vasilija ostroškog i svetog Petra cetinjskog, da čuva svetinje, ne zaboravlja lepotu i polet Litija koje su obnovile crkvenost i sabornost.

"Moleći se za mir i bratsku slogu u Crnoj Gori ne zaboravljamo ni dragu nam mnogostradalnu Ukrajinu, neka Gospod koji je po reči apostola jedne i druge sastavio ujedno i krstom svojim ubio neprijateljstvo učini mir među duhovnim potomcima svetog kneza Vladimira - Rusima i Ukrajincima", naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je pozvao da oružje zaraćene i zavađene braće što pre uzmakne pred dijalogom, da bi se vratio mir i spokojstvo Ukrajini i celom njenom narodu.

"Saosećajući sa njihovom nesrećom vrata naših srca i domova biće otvorena za sve Ukrajince koji su izbegli u Crnu Goru. Spremni smo da im pomognemo u svakom pogledu, a ponajviše da im pružimo bratsku ljubav i utehu sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj otadžbini", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u vaskršnjoj poslanici.

On je istakao da se Hristos otkriva kao put, istina i život svakom čoveku koji u skladu sa svojim božanskim naznačenjem teži ka savršenstvu, lepoti i znanju, koji se bori za pravdu i bolje društvo stvarajući i umnožavajući dobro.

Komentari (0)

Evropa