Region

Snažan zemljotres u BiH: Devojka preminula u Stocu, stižu izveštaji o povređenima, popucali zidovi na objektima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/04/2022

-

23:22

Snažan zemljotres u BiH: Devojka preminula u Stocu, stižu izveštaji o povređenima, popucali zidovi na objektima
Snažan zemljotres u BiH: Devojka preminula u Stocu, stižu izveštaji o povređenima, popucali zidovi na objektima - Copyright EPA/GEORG HOCHMUTH

veličina teksta

Aa Aa

Snažan zemljotres pogodio je područje Bosne i Hercegovine. Prema prvim informacijama do potresa je došlo u Hercegovini, a on je bio snage oko 5,2. Epicentar je bio u blizini Stoca, prenosi portal Klix. Evropski mediteranski seizmloški centar je korigovao amplitudu na 5,7. Podrhtavanje se osetilo u Sarajevu, Tuzli i u drugim gradovima BiH, ali i u regionu. Devojka je preminula u Stocu, a stižu izvrštaji o povređenima i o šteti na objektima.

Najjači potres osetio se u Hercegovini, a u Mostaru su mnogi građani izašli na ulice. Na društvenim mrežama se mogu videti fotografije i snimci oštećenih objekata i popucalih zidova.

Iz Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić za portal Avaza"potvrđeno je da je preminula djevojka E. S. (1994), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca. Njeni roditelji su lakše povređeni, a na njihovu kuću se obrušila ogromna stena. U Domu zdravlja u Stocu su naveli da je došlo mnogo građana sa napadom panike.

Šete ima i u Ljubinju, ali prema prvim informacijama nema ljudskih žrtava. Načelnik Ljubinja Stevo Drapić je za Buku potvrdio da je zemljotres načinio materijalnu štetu, ali je rekao da je rano govoriti o razmerama. On je rekao da se u Hitnu pomoć niko nije prijavio, ali da ima onih koji su se povredili u panici. Oštećene su fasade i automobili.

Miodrag Ilić iz vatrogasne službe Ljubinje je takođe rekao da ima velike štete na objektima i automobilima.

Građani BiH na EMSC portalu su izneli svoja svedočenja o zemljotresu. Neki od komentara glase ovako: "Strašno", "Dobro i dugo ljuljalo", "Prvo se malo zatreslo, a zatim jače", "Podrhtavanje od 30 sekundi u Visokom", "Strašno jak zemljotres", "Nezapamćeno u Mostaru"...

EMSC je naveod a mođe doći do naknadnih potresa i apelovao je na građane da ne budu u blizini oštećenih objekata.

Potres se osetio širom regiona

Zemljotres se osetio i u zemljama regiona, a Vijesti javljaju da se potres osetio u Crnoj Gori posle 23 sata. Prema njihovim informacijama epicentar je bio u Bosni i Hercegovini, severoistočno od Ljubinja, a zemljotres je bio jačine 5,7.

I građani u Srbiji prijavljuju da su osetili potres, a prema navodima na društvenim mrežama u Beogradu su se ljuljali lusteri.

Hrvatski mediji javljaju da se zemljotres osetio na obali Jadrana u Dalmaciji, čak i u Sloveniji. Seizmološka služba Hrvatske je objavila da je potres bio magnitude 6,1.

U njihovoj zvaničnoj objavi ističe se da je registrovan zemljotres kod Ljubinja u Bosni i Hercegovini, 45 kilometara severno od Dubrtovnika. Navode i da još nemaju dojave o štetama. 

EMSC je kasnije zabeležio i tri slabija potresa koji su imali magnitute od 2,7 do 3,9.

Komentari (0)

Evropa