Region

Perić za Euronews Srbija: Nova crnogorska vlada ima deficit stabilne većine, DPS će uslovljavati svoju podršku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2022

-

12:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Skupštine u Crnoj Gori je zakazana za podne kada će se poslanici, ali i očekivani novi kabinet okupiti na Cetinju i najpre izabrati predsednicu parlamenta da bi se potom rasravljalo i o ekspozeu novog premijera Dritana Abazovića, lidera GP URA.

Koliko je bilo komplikovano doći do ove tačke, pokazuje i broj resora i članova kabineta Abazovića. Od izglasavanja nepoverenja Krivokapiću, bilo je dosta komplikovano ukomponovati sve zahteve političkih partija u novoj vladi.

Konačan dogovor izgleda ovako: novu manjinsku crnogorsku vladu činiće kadrovi GP URA, CIVIS-a, Socijalističke narodne partije,  Socijaldemokratske partije i manjinskih stranaka - Bošnjačke, Force, Albanske alternative, Demokratske partije i Hrvatske građanske inicijative. Tako je, kao što je i najavljeno, ova vlada bez kadrova Demokratskog fronta, dok je dobila podršku Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića čiji predstavnici neće biti u sastavu vlade.

Srđan Perić iz pokreta Preokret rekao je za Euronews Srbija da će se videti kako će u budućnosti konstituenti vlade razgovarati o važnim pitanjima s obzirom na različite ideologije.

"Što se tiče očekivanja od budućeg sastava vlade, ako čitate ono što stoji u ekspozeu, to jeste ekonomski razvoj, vladavina prava, gomila nekih podzakonskih i zakonskih rešenja koja bi to trebalo da omoguće. Međutim, ozbiljno opterećenje kako će se same kontradikcije u okviru vlade oko nekih veoma važnih stvari razrešavati. Recimo, dva konstituenta se uzajamno isključuju oko stvari koje su ideološko-identitetske prirode sa jedne strane. Sa druge strane, treba da vidimo da li ovaj kabinet vlade ima dovoljno operativnih i tehničkih sposobnosti da izvede ono što stoji u agendi. U konačnom, trebalo bi da vidimo da li su bilansi, odnosno saldo koji predaje prethodna vlast onakvi kako govori vlada koja je još danas aktuelna, jer je budući ministar finansija u jednom od svojih javnih nastupa izrazio vrlo otvorenu sumnju da ti bilansi nisu baš takvi kakvim se predstavljaju", kazao je Perić.

Kako je rekao, rešenje za suprotne stavove je uvek demokratija.

"Uvek je u takvim situacijama rešenje demokratija, odnosno vladavina većine, gde imate stabilnu većinu koja stoji iza programskih opredeljenja ili kompletnog političkog aranžmana. To je ovde izostalo u prvom delu, i sklapana je većina koja sada na samom startu ima jednu kontradikciju - ima nameru da uz pomoć glasova DPS u parlamentu menja koruptivne prakse koje je ta stranka uspostavljala u prošlosti. To će biti ozbiljan izazov", rekao je Perić.

On je dodao da ova vlada ima "deficit u smislu stabilne čvrste većine koja će je bespogovorno podržavati".

"Ako je to bilo na početku najavljivano da će DPS samo dizati ruke, već sada je jasno da će oni tu svoju podršku uslovljavati od situacije do situacije", izjavio je za Euronews Srbija Srđan Perić.

Kada je reč o očekivanjima vezanim za regionalna pitanja kao što su Otvoreni Balkan i Temeljni ugovor, Perić kaže da će sve biti "svar političkih kalkulacija".

"Šta se kome najviše isplati u datom trenutku. Mislim da je problem ove vlade što fali u samim naznakama beskompromisna vizija kako će se odnositi prema najosetljivijim pitanjima. Crna Gora treba dobro da razmisli da li je Open Blakan dobro rešenje za nju, da ekonomski izvaga. Mi smo mali i ranjiv sistem, i pogrešna odluka može u tom smislu da ima ekonomski vrlo loše posledice. Sa druge strane, imate i pitanje koje je uvek osetljivo - nacionalno-verska pitanja. Njima je uvek dobro da prethodi jedan široki društveni dijalog bez isključivanja bilo koje strane, prosto da ljudi mogu da razumeju zašto dolazi do tolikih sukoba", kazao je Perić.

Jelušić: URA se bori protiv načina vladanja DPS

Božena Jelušić iz Pokreta URA izjavila je za Euronews Srbija povodom formiranja nove vlade Crne Gore da nije suština smeniti DPS sa vlasti, već promeniti način vladanja.

"Ovaj mučan period nas je doveo do toga da imamo konačno jednu značajanu poršku vladi i to obećava građanima nakon niza lokalnih zibora i političke klackalice da uđemo u jednu stabilnost", rekla je Jelušić i dodala da su zbog političkih previranja bili zakočeni i borba protiv korupcije i kriminala, kao i socioekonomske mere koje građani Crne Gore očekuju.

Euronews

Povodom podrške DPS-a novoj vladi, na čijem će čelu biti predsednik GP URA Dritan Abazović, Jelušić ističe da je pokret URA postao prepoznatljiv kao neko ko se bori protiv načina vladanja DPS, a ne same stranke.

"Ura je postala prepoznatljiva kao neko ko se ne bori protiv DPS nego načina vladanja DPS. Svaka partija koja bi se petrifikovala 30 godina na vlasti, plašim se da bi izgradila iste mehanizme koje bi institucije stavile u njihovu službu. To je upravo razlog što je URA toliko bila žestoka u borbi da se DPS  konačno svrgne sa vlasti. To smo prvo učinili na lokalnom niovu i tamo uglavnom bili sa svojim partnerima iz Demokrata i Demokratskog fronta. Mi smo pokazali kontinuitet od 16. godine te volje, želje i namere", kazala je Jelušić za Euronews Srbija.

Ona je navela da prethodna vlada nije krenula dalje od tog koraka da se spusti DPS sa vlasti.

"Prethodna vlada je već posle 40 minuta izgubila najveću koalicionu grupaciju jer DF nije podržao vladu Zdravka Krivokapića", navela je Božena Jelušić iz GP URA.

Kako kaže, važno je da svi, pa i DPS shvate da u Crnoj Gori počinje drugačije viđenje i vođenje politike.

Ona je govorila i o  potpisivanju Temeljnog ugovora, jednoj od ključnih tema.

"Prirodno je da se potpiše ugovor sa svim verskim zajednicama. Ne odlaže se jer se ne želi potpisivanje, nego jer mora biti u skladu sa Ustavom, kao što je to bilo sa katoličkom crkvom i islamkom zajednicom", kazala je Jelušić.

 

Komentari (0)

Evropa