Region

Cvijanović: Budućnost ne sme biti popločana zaboravom, već sećanjem i poštovanjem

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2022

-

13:26

Cvijanović: Budućnost ne sme biti popločana zaboravom, već sećanjem i poštovanjem
Cvijanović: Budućnost ne sme biti popločana zaboravom, već sećanjem i poštovanjem - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je sudbina srpskog stanovništva koje je preživelo egzodus sa područja zapadnoslavonskih opština u hrvatskoj akciji "Bljesak" opomena institucijama Republike Srpske da beskompromisno čuvaju slobodu za koju se narod izborio, kao i da budućnost kojoj se teži nikada ne sme biti popločana zaboravom.

Cvijanović je u Gradiški, na obeležavanju 27 godina od egzodusa srpskog stanovništva iz Zapadne Slavonije, podsetila da je u zoru 1. maja 1995. godine počela agresija hrvatskih vojnih i paravojnih snaga na srpski narod Zapadne Slavonije. Istakla je da to nije bila klasična vojna operacija niti frontovska bitka suprotstavljenih armija.

"Reč je bila o napadu na teritoriju pod zaštitom snaga UN, kršenju svih relevantnih međunarodnih konvencija i običaja ratovanja. Reč je bila o brutalnom etničkom čišćenju civilnog stanovništva sa njegovih vekovnih ognjišta", rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Podsetila je da je nebranjenu teritoriju za samo 36 sati prinudno napustilo više od 15.000 Srba, a da su 283 osobe ubijene ili nestale. "Za nepuna dva dana akcije stradalo je više od stotinu civila, a među njima 44 žene i 12 dece", navela je predsednica Republike Srpske.

Prema njenoj oceni, o varvarskom i genocidnom karakteru operacije "Bljesak" najslikovitije govori podatak da je najveći broj civila stradao prilikom bombardovanja izbegličkih kolona od hrvatskih snaga. Cvijanović je ukazala da su mnogi od tih unesrećenih ljudi iz nepregledne izbegličke kolone pronašli svoj novi dom u Republici Srpskoj.

"Njihova sudbina naša je opomena da beskompromisno čuvamo slobodu za koju smo se izborili, ne uskraćujući je nikome drugom", rekla je Cvijanović.

Istakla je da budućnost kojoj se teži nikada ne sme biti popločana zaboravom, već sećanjem i poštovanjem prema stradalim sunarodnicima. Tokom akcije hrvatske vojske i policije "Bljesak" od 1. do 4. maja 1995. godine poginulo je 263 Srba, od kojih 107 civila, a 15.000 ih je proterano.

Na području zapadne Slavonije, prema popisu iz 1991. godine, živelo je 121.000 Srba, a danas ih je manje od 10.000, navodi RTRS.

Za zločine u akciji "Bljesak" i druge zločine nad Srbima u zapadnoj Slavoniji niko nije osuđen.

Komentari (0)

Evropa