Region

Dodik: Ruski ambasador razlog nedolaska stranih delegacija u Donju Gradinu

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2022

-

18:40

Dodik: Ruski ambasador razlog nedolaska stranih delegacija u Donju Gradinu
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je pravi razlog nedolaska stranih delegacija na komemorativni skup u Donju Gradinu dolazak ruskog ambasadora u BiH, te da je takav postupak uvreda, jer jasenovačke žrtve nisu ubijene pre 24 časa nego mnogo decenija ranije.

Obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac danas su u Spomen-području Donja Gradina prisustvovali ambasadori Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Ðorđević i predstavnici kineske Ambasade.

Dodik je rekao da deluje cinično i jadno to što neki strani izaslanici nisu prisustvovali.

"Pravi razlog je što je tu bio ambasador Rusije. Mi smo pozvali sve ambasadore, a kad su dobili pozive onda je počelo, ne tako direktno, pozivanje naših ljudi iz protokola i da se ukazuje da bi bilo dobro da tu ne bude ruski ambasador", rekao je Dodik u Kozarskoj Dubici, prenela je RTRS..

Kad im je rečeno da su svim, pa ko dođe, Dodik je naveo da su onda oni učinili taj, pomalo naivan, gotovo nepodnošljivo ciničan gest.

Prema njegovim rečima, Gradina nije mesto koje se desilo pre 24 časa, već pre više decenija, a sada počinju da nemušto objašnjavaju šta se tu izgovara, "kako se osuđuju ovi ili oni, Nemci".

"Nemci su bili ovde, pobili su naš narod, šta je tu problem? Niko to nije rekao sadašnjim Nemcima, nego se govori o istorijskoj činjenici da je to tako. Nismo mi valjda sami sebe okupirali, pa sami sebe ubijali? Ubijali su nas i pobili naš narod ustaše, a njihovi šefovi i mentori su bili Nemci", naveo je Dodik.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

To je tako, dodao je, svidelo se to njima ili ne, ne moraju nikada da dođu.

Dodik smatra i da su morali da privuku Kristijana Šmita, koji se predstavlja kao visoki predstavnik, pa su na inicijativu nemačke ambasadorke to i prihvatili.

"Videćemo na koji način ćemo sarađivati sa njima. Ovo je uvreda bez obzira što su navodno hteli da se poklone žrtvama. Ovo je dan, institucionalni, kada se to radi, a u svojstvu građanina se tamo može doći svaki dan", naveo je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa