Region

Dodik: Sećanje na žrtve Jasenovca - naša sveta dužnost

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2022

-

17:10

Dodik: Sećanje na žrtve Jasenovca - naša sveta dužnost
Dodik: Sećanje na žrtve Jasenovca - naša sveta dužnost - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da današnje kao i buduće generacije svim žrtvama Jasenovca duguju sećanje i nezaborav, jer je to sveta dužnost i odgovornost prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Povodom 77 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, Dodik je naglasio da je jasenovačko stradanje utkano u temelje srpskog identiteta i stradalničke srpske istorije i da svaka žrtva mora da ima svoje mesto u sećanju, preneli su banjalučki mediji.

"Na današnji dan 1945. godine goloruki, izmučeni, ali nadasve hrabri logoraši izvršili su herojski čin proboja ustaškog logora Jasenovac. Proboj je preživelo samo oko 80 logoraša od njih 1.100 - rekao je Dodik, ističući da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske, prenosi RTRS.

On je naglasio da je jedini greh jasenovačkih logoraša bio to što su Srbi, Jevreji i Romi, zbog čega su bili izloženi monstruoznim mučenjima u kojima čak ni deca nisu bila pošteđena.

"Jasenovac je mesto neme tišine koje najviše govori, jer je to mesto bola, jauka, mučeničke krvi i tuge. Od svega najviše boli dečiji jauk i dečija suza. Istorija je zabeležila da se na tom mestu desio genocid nad nedužnim narodom i odajući poštu našim stradalnicima želim da poručim da se ovakav zločin više ne sme nikada i nikome ponoviti", poručio je Dodik.

On je rekao da nevine žrtve jasenovačkog logora smrti nikada ne smeju biti zaboravljene i moraju imati svoje mesto u našoj kulturi sećanja, te da svet mora da se okrene miru - "razum da govori, a oružje večno zaćuti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa