Region

U zemljotresu u Hercegovini oštećeno 800 objekata, za mesec dana procena štete

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

21:18

U zemljotresu u Hercegovini oštećeno 800 objekata, za mesec dana procena štete
U zemljotresu u Hercegovini oštećeno 800 objekata, za mesec dana procena štete - Copyright Facebook.com/Bljesak.info

veličina teksta

Aa Aa

Na području Ljubinja, Berkovića, Bileće i Trebinja do sada su prijavljena oštećenja na više od 800 objekata usled zemljotresa koji je nedavno pogodio ovu regiju.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić izjavio je Srni da je u ovoj opštini do sada šteta od zemljotresa prijavljena na 229 objekata, a pet porodica je iseljeno iz svojih domova.

"Teško je sada tačno proceniti štetu, ona će biti poznata za mesec dana, ali može se reći da je višemilionska", rekao je Drapić i dodao da im je opština Kostajnica donirala 3.000 KM, a Istočno Sarajevo 10.000 KM.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske donela odluku o dodeli 150.000 KM za sanaciju dve ljubinjske škole i lokalnog doma zdravlja, a Vlada distrikta Brčko je najavila pomoć od 50.000 KM.

Drapić kaže da je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio pomoć od 500.000 KM.

U Berkovićima su oštećenja prijavljena na više od 200 objekata, a pet porodica je iseljeno iz svojih domova, kaže načelnik ove opštine Nenad Abramović.

"Grad Istočno Sarajevo nam je do sada uplatio 10.000 KM na ime finansijske pomoći za štetu od zemljotresa, kao i BN televizija 10.000 KM ", rekao je Abramović.

U opštinama Ljubinje i Berkovići nastava se odvija redovno, a škole su bezbedne za korištenje uprkos šteti koju su i ovi objekti pretrpeli u zemljotresu, kažu čelnici ovih opština.

"U opštini Bileća oštećenja su prijavljena na 280 objekata, a zgrada Narodne biblioteke `Vladimir Gaćinović` neuslovna je za korištenje zbog oštećenja koja je pretrpjela u zemljotresu i moraće da bude iseljena", rekao je načelnik Bileće Veselin Vujović.

On kaže da opštini Bileća za sada niko nije uplatio novčanu pomoć za sanaciju štete od zemljotresa, te je uputio apel svima koji su u mogućnosti da to učine budući da je i ova opština pretrpela znatnu štetu od zemljotresa.

U proteklih 10 dana, od kada je snažan zemljotres pogodio Hercegovinu, Operativni centar Trebinje je primio više od 170 prijava od građana u vezi sa štetom nastalom na stambenim objektima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa