Region

Istraživanje: U Crnoj Gori svaki treći stanovnik naoružan

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

09:31

Istraživanje: U Crnoj Gori svaki treći stanovnik naoružan
Istraživanje: U Crnoj Gori svaki treći stanovnik naoružan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema rezultatima istraživanja "World population review" za ovu godinu,u Crnoj Gori je svaki treći stanovnik naoružan, odnosno od 100 stanovnika, 39 građana poseduje komad ličnog naoružanja. Broj ilegalnog naoružanja nije moguće sa sigurnošću utvrditi, jer o tome ne postoji zvanična evidencija.

Kriminolog i profesor Pravnog Fakulteta u Podgorici Velimir Rakočević kaže da je teško dati egzaktnu procenu po pitanju ilegalnog oružja.

"Kriminološka istraživanja pokazuju da je tamna brojka prilično visoka kada je u pitanju krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Globalno posmatrano na dva registrovana komada oružja dolazi jedno neprijavljeno oružje što svakako treba da zabrine. Ovo su optimistične prognoze budući da je u nekim državama taj odnos prijavljenog i nelegalnog oružja čak 1:1", kaže Rakočević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rakočević posedovanje oružja vidi i kao deo tradicije u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je prošle godine izdato 1.808 dozvola ili odobrenja za nabavku oružja i taj broj je u poslednjih pet godina bio približan.

Prema podacima MUP-a fizička i pravna lica imaju 100.430 komada registrovanog oružja kod 67.223 vlasnika. Od tog broja 38.486 komada je u posedu osoba koje se bave sportskim streljaštvom.

A u akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova dobrovoljne predaje oružja državi, koje su sprovođene od 2015. do 2021., predato je 1.865 komada oružja, 1.006 delova za oružje, minsko eksplozivnih sredstava 345 i municije 33.822 komada.

Komentari (0)

Evropa