Region

Đukanović: Primarna obaveza nove vlade puna istina o svim akterima događaja na Cetinju

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

15:43

Đukanović: Primarna obaveza nove vlade puna istina o svim akterima događaja na Cetinju
Milo Đukanović - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović poručio je da je primarna obaveza nove vlade da pruži punu istinu o svim akterima događaja na Cetinju, 4. i 5. septembra prošle godine, kada su održani protesti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, a koje je predvodila njegova DPS.

Na pitanja novinara o tadašnjim događajima na Belvederu, Ðukanović je rekao da, ako se moglo desiti da neko preuzme komandu tokom noći, to se smatra izdajom i da se izdaji sudi.

Ponovio je da je štetočinsko delovanje prethodne vlade formalno okončano u parlamentu, ali da je ona suštinski pala tokom tih događaja na Cetinju.

"Sada treba da dobijemo punu istinu o ulozi svih aktera u tim događajima, što je primarna obaveza ove vlade", rekao je Ðukanović.

Dodao je da je saglasan sa ocenom premijera Dritana Abazovića da niko ne može da bude ponosan na ono što je urađeno 4. i 5. septembra.

Na konstataciju da je u to vreme bio na Cetinju, Ðukanović kaže da je smatrao da mu je tamo bilo mesto i da je tih dana brutalno upotrebljena sila protiv građana koji su se okupili sa punim pravom.

Ðukanović je odbio da komentariše hapšenje bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i današnje privođenje njenog sinja MIloša, ali je dodao da nadležni imaju njegovu punu podršku.

Priče o njegovom bogatstvu, kaže, sluša godinama i dodaje da je realno pretpostaviti da se time bavi neko u i izvan Crne Gore.

"Realno je da nismo dobili ni naznaku da je to tačno... Sve to vidim kao repertoar jednog medijskog orgijanja sa ciljem da se promeni vlast u Crnoj Gori...", rekao je Ðukanonvić.

Oštro je demantovao bilo kakvu povezanost sa bilo kakvom sudskom odlukom.

Povodom aktuelnih tužilačkih predmeta, primetio je da je, kako kaže, očigledna želja da se pošto poto kriminalizuje jedna politička struktrua ili pojedinac.

"Da li mislite da sam kao predsednik imao vremena da čitam predmete... Zašto ne pretpostavite ono što je logično i normalno, jer imate cilj, spin... Nemam nikakve veze ni sa jednom odlukom koja se tiče sudske vlasti..., a posebno ne sa nečim što su odluke bilo kog sudije", tvrdi Ðukanović.

On je na pitanje novinara rekao da ne strepi da bi se mogao naći u tužilaštvu jer radi svoj posao "besprekorno u skladu sa Ustavom" i poručio da ni najzlonamerniji neće uspeti da nađe nešto što bi ga povezalo sa suprotnim.

"Ja sam toliko dugo na vlasti, da je potpuno logično da budem meta preispitivanja odgovornosti... Kada nakon svih tih iskonstrujisanih teza o mom bogastvu, sad treba mene učiniti odgovornim jer neko drugi u svojoj porodici nije najskladnije uredio odnose... Dobro je pa sam u ovih 30 godina imao vremena da se posvetim svojoj porodici i svom sinu", rekako je Ðukanović.

O navodima koji ga povezuju sa osobama koje su obuhvaćene istragom, Ðukanović kaže da ne vidi da njegovo povlačenje može imati veze sa procesom pristupanja EU.

O Pandora papirima i aferi "Skaj"

Na pitanje da li će napustiti politiku naredne godine kako očekuju neki političari, pa čak i iz njegove partije, odgovorio je da se oseća vrlo dobro i da je za 30 godina mnogo teže poteze povlačio sam.

Ne oseća, kaže, ni odgovornost ni grižu savesti zbog toga što je kineska kompanija izabrana da gradi autoput, jer je sve urađeno po zakonu i u tenderskoj proceduri.

"Ako za nečim žalim, žalim zbog nedovoljnog interesovanja međunarodnih institucija, pre svega evropskih, da učestvuju u takvim projektima. U tom smo trenutku birali da li ćemo da realizujemo taj projekat ili odustanemo i čekamo da se promeni klima", rekao je Ðukanović.

Naveo je da u Crnoj Gori mediji formiraju partije i podržavaju partije.

"Iz tih parapolitičkih centara se pokušava nametnuti predstava da bih morao znati za odluke ovog ili onog funkcionera iz pravosuđa. Zašto bih to morao znati? Crna Gora je postala članica NATO, mislite da je neko previdio taj kriminal o kojem pišu naši mediji", upiato je Ðukanović.

Na pitanje da li je od februara imao interesovnja SDT za slučaj Pandora papiri, odgovorio je da je postojala komunikacija sa SDT kroz prikupljanje informacija.

"Sve relevantne informacije su u SDT i očekivao sam da će se pojaviti njihov stav o tom pitanju. Nemam nikakvih naknadnih interesovanja, to me uverava da su sve informacije na nadležnom mestu", rekao je.

U vezi sa aferom "Skaj", Ðukanović kaže da prati sve redovno i da se kompletna globalna scena suočava sa prikrivanjem kriminala preko te aplikacije.

"Vezano za osećaj odgovornosti, teško mogu odgovarati za nešto što će uraditi neki pripadnik državnog organa. Nosim deo nelagode, jer to nije afirmativno za našu državu", rekao je i dodao da se u toj aferi nigde ne pominje ime Zorana Lazovića sa kojim je, kazao je, imao i ima komunikaciju.

Komentari (0)

Evropa