Region

Đukanović u Prištini: Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/05/2022

-

14:49

Đukanović u Prištini: Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope
Đukanović u Prištini: Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorsku predsednik Milo Đukanović je prvog dana posete Prištini, na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, izjavio da imaju odlične odnose sa Prištinom i da će njegova zemlja podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Đukanovic je istakao i da je dijalog između Kosova i Srbije jedini način postizanja sveobuhvatnog sporazuma, dok je kosovska predsednica Vjosa Osmani ponovila da je Srbija zemlja koja unosi nestabilnost u regionu, po uzoru na Rusiju.

"Zahvalni smo na činjenici da se Kosovo kreće ka identičnim strateškim ciljevima kao i Crna Gora. Ovo je osnova za nas da podržavamo jedni druge da prevaziđemo izazove na tom putu. Crna Gora je članica NATO-a i na putu smo ka EU. U ovoj oblasti možemo pomoći jedni drugima", rekao je Ðukanović.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On je rekao da zvanična Podgorica prati dešavanja vezana za dijalog Beograda i Prištine, podržavaju ga i veruju, kaže, da samo politički dijalog može da dovede do rešenja.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Ðukanović je rekao da podržava Berlinski proces u kojem čestvuju aktivno sve zemlje regiona.

"Smatramo da je Otvoreni Balkan potekao u trenutku depresije koja je zahvatila zemlje regiona i u trenutku kada su smatrale da su evropske integracije nemoguće. Mislim da je ovo što se dešava stvorilo dobar momenat za dalju integraciju. Nikome u Berlinu ne pada na pamet da blokira proces integracije", tvrdi Ðukanović, preneli su prištinski mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Evropa