Politika

Brnabić: Srbija poštuje principe međunarodnog prava, zbog toga je u teškoj, nekada i mučnoj situaciji

Komentari

Autor: Fonet

17/05/2022

-

09:57

Brnabić: Srbija poštuje principe međunarodnog prava, zbog toga je u teškoj, nekada i mučnoj situaciji
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija jedina poštuje prinicipe međunarodnog prava, u čemu je usamljena u svetu, i jedina je zemlja za koju se ti principi ne menjaju od situacije do situacije, zbog čega se nalazi u teškoj, a nekada i mučnoj situaciji.

Brnabić je za TV Pink rekla i da se i sa Istoka i sa Zapada može videti licemerje u tumačenju međunarodnog prava, a Srbiji se spočitava kako nešto ne poštuje. Prema njenoj oceni, vrhunac licemerja je zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Da se ne obazirem na kršenje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, a zahtev za članstvo Kosova u Savet Evrope dolazi pošto su vlasti u Prištini ukinule sva ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji i pravo na glas 3. aprila, a pre toga su zabranili održavanje referenduma. Prijavljuju se u instituciji čiji je vrhunski cilj zaštita ljudskih prava", rekla je Brnabić.

Ona je navela da će se videti da li će Kosovo za članstvo u Savetu Evrope podržati članice Kvinte, koje su članice SE.

"Sada će ih u tu organizaciju primiti ambasadori zemalja Kvinte koji su definisali da Kosovo krši sve principe ljudskih prava i demokratije time što nije omogućeno glasanje i 16. januara i 3. aprila. Ničemu nije služilo to oštro saopštenje u medijima. Hajde sad da vidimo kako će i da li će podržati članstvo Kosova članice Kvinte, koje su članice SE", istakla je Brnabić.

Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je danas da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o rezoluciji 1244.

"Trivia: U dokumentu (Policy Paper) sa sastanka G7, kao rešenje za svaki problem/krizu na svetu podseća se na poštovanje rezolucija SB UN. U slučaju Libije, traži se puno poštovanje rezolucija UNSB 2629, 2571, 2570 i 2292; u slučaju Sirije 2254 i 2118; u slučaju Irana 2231, itd.", napisala je Brnabić na Tviteru.

"Samo u slučaju Srbije nema pomena o UNSBR 1244. Zato što su je svi iz G7 prekršili", zaključila je premijerka.

Ona je navela da to pokazuje kompleksnost situacije i težinu položaja Srbije koja poštuje međunarodno pravo i UN, uključujući, kako je istakla, "i osnovne principe nepovredivosti teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija