Politika

Saracin: Kosovo pripada Savetu Evrope - stav Nemačke je jasan

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/05/2022

-

12:07

Saracin: Kosovo pripada Savetu Evrope - stav Nemačke je jasan
Manuel Saracin - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je stav Nemačke jasan - da je "Kosovo u srcu Evrope i da pripada Savetu Evrope".

Saracin je na Tviteru napisao da je kosovskoj ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali juče preneo podršku Nemačke kandidaturi Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Inicijativa Prištine za ulazak u Savet Evrope, međunarodnu organizaciju evropskih zemalja posvećenu ostvarivanju demokratskih prava i sloboda, nametnula se kao nova linija sporenja Beograda i Prištine. Pitanje je u fokus jasnosti došlo nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom najavio da će zahtev toj organizaciji za članstvo Kosova biti poslat i još više, nakon što su se čuli pozitivni tonovi o tome iz Nemačke, koja ideju podržava i mogla bi u tom procesu da učestvuje.  

Priština je 12. maja podnela zahtev za prijem u Savet Evrope, što je Beograd ocenio kao kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Pitanje članstva kosova u Savetu Evrope je višeslojno i problematično iz više razloga. Sa jedne strane to bi značilo i formalno zanemarivanje Vašingtonskog sporazuma koji je, između ostalog, propisao da se strane uzdrže od zahteva za članstvo u međunarodnim institucijama i organizacijama, odnosno lobiranja za povlačenje priznanja Kosova. S druge strane, kako je već i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, takav zahtev Prištine značio bi automatski odgovor Beograda i to upravo u pokretanju kampanje lobiranja za povlačenje ili kako je i sam rekao, "u trenutku kada podnesu zahtev, manje će biti zemalja koje priznaju nezavisnost nego pre toga". 

Situacija je i krenula da se razvija u tom smeru, kada je posle jučerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost šef diplomatije Nikola Selaković saopštio je da je predsedniku Aleksandru Vučiću predao note četiri države koje su povukle priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Zahtev Prištine je na izvestan način i konačna tačka na Vašingtonski sporazum potpisan u vreme administracije Donalda Trampa, koji je umnogome i ostao "mrtvo slovo na papiru", iako su se, činjenica je, dve strane u periodu od kada je potpisan u septembru 2020. godine pa do danas, iako je moratorijum istekao još u septembru prošle godine, pridržavale dogovora koji se tiče lobiranja za povlačenje priznanja i nepodnošenja zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. 

"Oni su izašli iz primene Vaštingtonskog jer je on bio oročen, ali o čemu se radi? Postojao je jedan prećutni dogovor da se Vašingtonski sporazum i dalje poštuje, a to je da Srbija ne radi na povlačenju priznanja Kosova, a da se Kosovo ne kandiduje za međunarodne organizacije. Kosovo sada koristi krizu u Ukrajini i mislim da je to bio uzrok krize koja je u najavi - diplomatskog rata Beograda i Prištine", rekao je nedavno za Euronews Srbija Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Osim toga, on znači i novi diplomatski proces lobiranja unutar Saveta Evrope, nešto slično onome što se moglo videti kada je Priština pokušavala da uđe u Unesko ili Interpol.  

Naime, za usvajanje rezolucija koje se tiču članstva novih država neophodno je dve trećine ukupnih glasova u Komitetu ministara, glavnom telu Saveta Evrope. 

Sagovornici Euronews Srbija složni su u oceni da Priština i njeni saveznici koriste trenutak nestabilnosti nastao zbog agresije Rusije na Ukrajinu, ali i istupanja zvanične Moskve iz Saveta Evrope. Ipak, ukazuju da, uz podršku jedne od vodećih evropskih sila kakva je Nemačka, inicijativa Prištine nije nešto što se može ignorisati.  

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija