Region

Stejt department: Vlada Crne Gore nije preduzela nikakve korake da reši sporove SPC i CPC

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

08:29

Stejt department:  Vlada Crne Gore nije preduzela nikakve korake da reši sporove SPC i CPC
Stejt department: Vlada Crne Gore nije preduzela nikakve korake da reši sporove SPC i CPC - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu ocenjuje se da Vlada Crne Gore ponovo nije preduzela nikakve korake da reši sporove Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) oko vlasništva nad 750 pravoslavnih objekata koje drži SPC.

U delu izveštaja o Crnoj Gori podseća se da su verska diskriminacija i govor mržnje zabranjeni zakonom, a da su 26. januara stupile na snagu izmene i dopune zakona o verskim slobodama, kojima su eliminisani zahtevi da se postojeće verske grupe registruju radi sticanja pravnog statusa i da verske grupe daju dokaz o vlasništvu nad određenom verskom imovinom kako bi zadržale pravo na nju, navodi Glas Amerike.

SPC se oštro protivila tim zahtevima, navodi Stejt department i podseća da se policija sukobila sa pojedincima koji su protestovali zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija SPC 5. septembra na Cetinju.

Verske grupe su nastavile da osporavaju vlasništvo vlade nad nekim verskim imanjima i prenos vlasništva nad grobljima na opštine ili druge entitete, navodi se u izveštaju.

Stejt department navodi da je SPC saopštila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo vize za sveštenstvo koje je tek pristiglo u zemlju, ali da se nije pozabavilo postojećim slučajevima sveštenstva kojima je prethodna vlada uskratila boravišnu dozvolu.

Podseća se da su uoči lokalnih izbora u Nikšiću u februaru neidentifikovane osobe oskrnavile Hadži-Ismailovu džamiju grafitima na kojima je pisalo "Srebrenica", "Turci" i dodaje da su nevladine organizacije i druge verske grupe osudile vandalizam, ali da nije bilo hapšenja.

Tokom godine bilo je incidenata vandalskog napada na bogoslovsku školu SPC i manastir, kako na Cetinju, tako i prijava govora mržnje prema muslimanima i evangelističkim hrišćanima, naveo je Stejt department.

Komentari (0)

Evropa