Region

Poljoprivednicima zabranili motike: Greška prevodioca mogla bi da košta Hrvatsku milione evra

Komentari

Autor: FoNet

03/06/2022

-

19:28

Poljoprivednicima zabranili motike: Greška prevodioca mogla bi da košta Hrvatsku milione evra
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekološkim poljoprivrednicima u Hrvatskoj zabranjeno je korišćenje motike, a odluka je doneta u skladu sa strateškim planom Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, pod merom "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada".

ZPP je jedna od prvih zajedničkih politika EU, uspostavljena još 1962, i njome se određuje zajednička evropska strategija razvoja poljoprivrede na nivou svi članica EU, ali svaka članica stvara svoju strategiju, koja uvažava njene posebnosti, potrebe i ciljeve, prenosi Index.

U meri "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada", usko vezanoj za ekološku proizvodnju, navodi se da je cilj smanjenje upotrebe pesticida i motivisanje poljoprivrednika da korov uklanjaju fizički, a ne hemijski.

Izgleda, navodi Index, da je neko ko je prevodio Zajedničku poljoprivrednu politiku loše odradio svoj posao, što bi poljoprivrednike u Hrvatskoj moglo koštati projekata i sredstava iz EU fondova u periodu od 2023. do 2027. godine.

Naime, u "Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU" stoji da se podstiče "mehaničko" uništavanje korova, što bi trebalo da znači bez korišćenja hemije, odnosno fizički, ali je to neko protumačio i preveo kao "mehanizovano".

Amatersko prevođenje s engleskog moglo bi koštati hrvatsku ekonomiju milione evra, jer će se na taj dokument pozivati oni koji se prijavljuju na fondove EU, a prema njima će se vršiti i kontrola.

Redakcija Indexa poslala je pitanje Ministarstvu poljoprivrede o problemu sa korišćenjem motike, ali nije dobila odgovor. 

Komentari (0)

Evropa