Region

Čović pisao predsedniku i poslanicima Bundestaga, traži podršku Nemačke za BiH

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2022

-

18:45

Čović pisao predsedniku i poslanicima Bundestaga, traži podršku Nemačke za BiH
Dragan Čović - Copyright AP/Amel Emrić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović danas je u pismu predsedniku i poslanicima u Bundestagu pozvao nemačke zvaničnike na saradnju u izgradnju BiH u kojoj će se poštovati Ustav i jačati vladavina prava.

Čović je u pismu ocenio da je, bez obzira na dobre namere pojedinih nemačkih predstavnika, predlog rezolucije "Podržati BiH na putu prema boljoj budućnosti" postao jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u BiH koji se zalažu za neustavna rešenja i dominaciju nad Hrvatima i manjinama poput Jevreja i Roma, prenela je Srna.

On je naveo da se hrvatski politički predstavnici zalažu za izmene Ustava i izbornog zakonodavstva čime bi se implementirale odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda da bi se svi građani, bez obzira na nacionalnost i veroispovest, mogli kandidovati na političkim funkcijama.

Dodao je i da se zalažu za sprečavanje inženjeringa prema kojem većinski bošnjački narod nameće predstavnike Hrvatima u domovima naroda i Predsedništvu BiH.

Čović je, između ostalog, naveo da je Hrvatima u cilju celovita, stabilna i funkcionalna BiH u okrilju EU i NATO, naspram neustavnog unitarizma i separatizma i tim putem je odbacio ad hominem napade, saopšteno je iz Čovićevog kabineta.

On je u pismu pozdravio interes Nemačke kao jedne od najvažnijih partnerskih zemalja i istaknute članice EU za trenutnu političku situaciju i kako je naveo, podršku BiH na putu prema EU i NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa