Region

Milanović i Stoltenberg razgovarali o BiH

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

21:40

Milanović i Stoltenberg razgovarali o BiH
Milanović i Stoltenberg razgovarali o BiH - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je inicirao taj razgovor po prijemu Milanovićevog pisma upućenog svim članicama Alijanse o položaju Hrvata u BiH.

Milanović je obavestio Stoltenberga detaljno o "ozbiljnoj političkoj krizi u BiH, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH koji su u velikom broju ujedno i državjani Hrvatske", saopšteno je iz kabineta hrvatskog predsednika, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, Hrvati u Federaciji BiH su "već niz godina izloženi izbornim manipulacijama i prisiljeni da učestvuju na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH" a da uprkos "višekratnim pokušajima promene izbornog zakona" opet neće imati mogućnost da biraju svoje legitimne predstavnike u tela vlasti BiH".

To je "direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", a "takva situacija diskriminiše Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i pretnja stabilnosti u BiH", upozorio je Milanović Stoltenberga, navodi se u saopštenju.

Rekao mu je i da neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utiče ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu bezbednost Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa.

Kada je reč o zahtevu Švedske i Finske za članstvom u NATO Milanović je pokazao razumevanje za kontekst u kojemu se u Savezu razgovara o tim zahtevima, ali ponovio da i Hrvatska očekuje razumevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese, stoji u saopštenju.

"Zato Hrvatska od svojih saveznika,c clanica NATO-a, očekuje više razumevanja za pravedne i legitimne zahteve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH", naglasio je Milanović, prema saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa