Region

Džaferović: Moj posao nije da Dodik bude zadovoljan

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

22:30

Džaferović: Moj posao nije da Dodik bude zadovoljan
Džaferović: Moj posao nije da Dodik bude zadovoljan - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je, komentarišući zahtev srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika da podnese ostavku, da je reč o neozbiljnoj izjavi koja ne zaslužuje naročit komentar.

"Ko gubi ima pravo da se ljuti", rekao je Džaferović u intervjuu za Radio slobodna Evropa.

Dodik je ranije najavio da će, ako Džaferović ne podnese ostavku do iduće sednice Predsedništva, zatražiti njegovu smenu, tvrdeći da je Džaferović prekršio Ustav jer nije bilo usagašenog stava Predsedništva BiH o njegovom govoru na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Džaferović tvrdi da su, kad je reč o sednici SB UN, objavljeni dokumenti koji potvrđuju da je Dodik jednostrano, bez saglasnosti Predsedništva, poslao predsedavajućeg Saveta ministara BiH da ode u Savet bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, plan je bio potkopavanje pozicije visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Džaferović je dodao da je njegovo izlaganje predstavilo objektivno stanje stvari i podstaklo međunarodnu zajednicu na čelu sa SAD da osudi aktivnosti vlasti Republike Srpske kao secesionističke i protivne Dejtonu, i da uputi jasna upozorenja.

"Mislim da je gospodin Dodik nezadovoljan zbog tih poruka, ali moj posao nije da on bude zadovoljan, već da zaštitim interese države i Ustav, i za to mi ne treba njegovo odobrenje", rekao je Džaferović.

Na pitanje da li Predsedništvo BiH ima zvaničan stav o desavanjima u Ukrajini, Džafeović je odgovorio da Predsedništvo ima zvaničan stav o Ukrajini i da je još 2014. i 2015. godine dalo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Prema njegovom mišljenju, ne može se poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a podržavati, kako je rekao, agresija koja povređuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Džaferović je optužio Dodika da nije, čak, ni neutralan, već da, kako je naveo, "redovno ponavlja repertoar ruske propagande".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa