Region

Dodik predložio MIšelu 14 prioriteta kako bi BiH dobila status kandidata

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

19:37

Dodik predložio MIšelu 14 prioriteta kako bi BiH dobila status kandidata
Dodik predložio MIšelu 14 prioriteta kako bi BiH dobila status kandidata - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je danas na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

"To bi značilo novu nadu. Evropska komisija je bila preoštra prema BiH", rekao je Dodik nakon sastanka sa Mišelom, prenosi RTRS.

On smatra da 14 preporuka Evropske komisije ponovo treba staviti na sto i rešiti neke stvari jedinstveno, a ako to nije moguće, da bi onda trebalo potražiti druge modalitete.

Dodao je da ukupna globalna situacija daje malo šanse za neka rešenja, navodeći da su ovih dana neke zemlje aplicirale za članstvo. Ocenio je da je Misija Altea bila korisna i da treba da ostane u formatu kakav je danas.

Dodik je rekao i da očekuje da sukob u Ukrajini bude što pre završen, kao i da BiH ostane neutralna.

Mišel se u zgradi Predsedništva BiH sastao sa predsedavajućim Predsedništva Šefikom Džaferovićem, članom Predsedništva Miloradom Dodikom, a sastanku iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao član Predsedništva Željko Komšić.

Džaferović: Zapadni Balkan mora da se integriše u EU

Izjava predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela na samitu na Bledu da je i Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan bila je okosnica današnjeg sastanka sa njim, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

"Bilo je poznato do tog sastanka da je Zapadnom Balkanu potrebna EU, ali je on tada rekao da treba dodati rečenicu da je i Uniji potreban Zapadni Balkan. I to je sva istina", rekao je Džaferović nakon sastanka sa Mišelom, preneo je portal Klix. ba.

On je istakao da se ceo sastanak odvijao u znaku te dve rečenice koje ukazuju na potrebu da se sve države Zapadnog Balkana integrišu u EU i da pre toga ostvare što je moguće veći napredak.

"Ruska agresija na Ukrajinu i komplikovanje bezbednosne, ekonomske i političke situacije u Evropi ukazuje na još veći značaj te rečenice s Bleda. Evropskoj uniji je potrebna vizija i ovo što radi predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je vizija kako treba da budu uređeni odnosi u Evropi, Evropskoj uniji i svetu", naveo je DŽaferović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa