Politika

Mišel u Beogradu, potpisan sporazum o finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

15:09

Mišel u Beogradu, potpisan sporazum o finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je u posetu Beogradu. On je najpre sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Naučno-tehnološki park Beograd, gde je potpisan sporazum o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević. Događaju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Jadranka Joksimović, Branko Ružić, zamednik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i drugi.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarsrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Mišel: Uveren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smeru 

Proces pristupanja Evropskoj uniji je od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije, izjavio je Mišel i naveo da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, "znak poverenja".

"Uveren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smeru zato što osećamo da postoji nešto veće od nas", poručio je Mišel nakon obilaska Naučno-tehnološkog parka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Mišel je kazao da su zajednički principi i vrednosti na kojima se zasniva EU sloboda, vladavina prava i prosperitet, ali da se danas govori o sigurnosti i stabilnosti.

"To je ono što je za nas dovedeno u pitanje, a ako zajedno radimo i idemo u istom smeru imaćemo i istu zajedničku budućnost", kazao je Mišel.

Naglasio je da Srbija nije samo partner već i prijatelj EU i izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji i što ima priliku da poseti Naučno-tehnološki park i srpske firme koje su, kako je istakao, deo zajedničke budućnosti EU i Srbije.

"Ovde sam ne samo da bih posetio srpske firme već zato što srpske firme jesu deo naše zajedničke budućnosti, i zbog mogućnost da dalje radimo zajedno, da ubrzamo proces evrointegacija i da granatujemo bolju budućnost svuda na evropskom kontinentu", rekao je Mišel.

Dodao je da postoji želja i pokaže i lična volja da se napravi važan korak u tom pravcu ističući da je proces pristupanja od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost EU i Srbije.

Vučić: Veze EU i Srbije prožete i uspesima

Vučić je naveo da je Srbija u prethodne tri godine privukla u proseku 61 odsto stranih direktnih investicija na Zapadni Balkan, a da izvoz srpskog IKT sektora učestvuje gotovo 70 odsto, što pokazuje koliko se Srbija promenila na bolje.

"Samo po tome može da se vidi koliko je Srbija napredovala i koliko smo se promenili. I tim putem moramo da nastavimo", poručio je Vučić, nakon potpisivanja sporazuma.

On je dodao da je u NTP na nekoliko mesta video reči Srbina Nikole Tesla, možda najveće naučnika u istoriji čovečanstva, da nema većeg uzbuđenja nego kada izumitelj vidi kako se kreacija njegovog uma razvija ka uspehu i da je to upravo i video danas u razgovoru sa mladim inovativnim ljudima.

"Želim svim inovativnim ljudima da se kreacije njihovog uma ostvare", poručio je Vučić.

Napomenuo je da su Srbija i EU prožete međusobnim vezama i ne samo teškim stvarima, već i onim lepim i uspesima.

"Kroz Fond za inovacionu delatnost, a tu se ponosimo sa više od 150 patenata, imali smo ulaganja između 500.000 i 600.000 evra godišnje, dok danas država Srbija ulaže više od 20 miliona evra kroz taj fond. To govori o tome koliko je država napredovala i rasla i koliko su napredovali naši naučno-tehnološki parkovi i firme", istakao je Vučić.

Naglasio je da je pre samo pet godina u NTP Beograd bilo svega 20 inovativnih kompanija, dok ih je danas 120. Vučić je podsetio da su izgrađeni i NTP u Nišu, Novom Sadu, Čačku, Data centar u Kragujevacu i da veruje da će NTP biti izgrađeni i u drugim gradovima u Srbiji, kako bi i u njima mladi imali šansu da razvijaju svoje ideje.

Sastanak Vučića i Mišela u 16 sati

U 16 časova počeo je sastanak Vučića i Mišela u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a zatim će u 17 sati uslediti izjave za medije dvojice zvaničnika.

Predsednik Vučić je u nedelju rekao da sa Mišelom očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije.

''Šarl Mišel je iskreni prijatelj naše zemlje, to stvarno mislim, i pomogao nam je sa derogacijom pravila za treće zemlje - i on, i Ursula Fon Der Lajen. Hvala im na tome", kazao je tada Vučić.

Mišel je u sredu predložio formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

"Zemlje Zapadnog Balkana, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice", poručio je Mišel.

Posetom Srbiji Mišel će otpočeti balkansku turneju, tokom koje će 20. maja iz Beograda otputovati Albaniju, a zatim i u BiH, gde će biti do 21. maja.

Komentari (0)

Srbija