Evropa

Mišel predlaže "Evropsku geopolitičku zajednicu" koja bi uključivala i Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

16:16

Mišel predlaže "Evropsku geopolitičku zajednicu" koja bi uključivala i Zapadni Balkan
Šarl Mišel - Copyright Tanjug/AP/(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

"Zemlje Zapadnog Balkna, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice", poručio je Mišel.

Šarl Mišel je govoreći na današnjem zasedanju Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u Briselu najvio da je sa liderima EU 27 već započeo konsultacije povodom formiranja Evropske geopolitičke zajednice i da će to pitanje staviti na agendu junskog samita EU idera.

"Organizovaću u koordinaciji sa francuskim predsedavanjem EU sastanak sa liderima EU i Zapadnog Balkana u junu, na marginama Evropskog saveta". najavljuje Mišel.

Predsednik Evropskog saveta za leto najavljuje i konferenciju koja bi trebalo da okupi lidere EU i zainteresovanih zemalja partnera na razgovor o konkretnim opcijama novog zajedničkog projekta.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zivan Oluic

18.05.2022 18:18

Значи, "заједничка спољна политика". Само оно што одговара осталој, "првој Европи", а земље "друге дивизије" су ту само слепо да следе водеће. Па и у НАТО, све у циљу благостања. А једнога дана... ЕУ, 2222.

Evropa