Evropa

Varhelji: Proces EU integracija Zapadnog Balkana mora da se ubrza

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

13:51

Varhelji: Proces EU integracija Zapadnog Balkana mora da se ubrza
Oliver Varhelji - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je da se proces evropskih integracija Zapadnog Balkana mora ubrzati i istakao da je "izuzetno razočaran" što je pitanje početka pregovora Skoplja o članstvu u EU nije rešeno.

On je to izjavio na forumu "EU u susret Balkanu. Lekcija iz Ukrajine: Evropsko proširenje - zaštita od rata", koji je u bugarskoj prestoniji Sofiji okupio evropske zvaničnike, ministre spoljnih poslova, istaknute javne ličnosti i političare, prenosi bugarska agencija BTA.

On je rekao i da je sukob u Ukrajini pokazao koliko su važne evropske integracije.

"Rat nam pokazuje da nemamo vremena za gubljenje. Nemamo interesa da gubimo više vremena. Ekonomska kriza i pandemija kovida-19 nam pokazuju do čega može dovesti nedostatak integracije", poručio je Varhelji.

Varhelji je na forumu rekao da je poštovanje vladavine prava glavni kriterijum za članstvo u EU, te da je proces proširenja EU dobio previše nacionalne dimenzije.

"Evropa mora da radi zajedno na sprečavanju sukoba na Balkanu, što bi trebalo da bude glavni prioritet, jer bi cela Evropa bila pogođena mogućim sukobom", poručio je on.

Govoreći o početku pregovora za članstvo Severne Makedonije u EU, Varhelji je rekao da će "dolaziti onoliko često u Sofiju koliko je potrebno da bi se ukinuo veto Bugarske na članstvo Severne Makedonije u EU", prenosi Novinite.

Ranije danas, bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Grenčovska ponovila je da bi Bugarska mogla da ukine svoj veto na početak pregovora sa Severnom Makedonijom, ali nakon promena u makedonskom ustavu koje će garantovati prava Bugara u toj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa