Politika

Donfrid i Eskobar danas u Beogradu, pomoćnica američkog državnog sekretara prvo sa Vučićem, pa sa Brnabić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2022

-

09:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar doputovaće u zvaničnu posetu Beogradu, a najavljeni su sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako je najavljeno, sastanak s predsednicom Vlade počinje u 16.30 časova u zgradi Vlade Srbije, a prethodno će Donfridovu primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sa Donfridovom je u petodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu i specijani izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar, a njih dvoje posle Srbije, posetiće BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

Podsetimo, dvoje američkih zvaničnika boravilo je u ponedeljak u Prištini, gde su se sastali sa kosovskom predsedicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem. 

Posle razgovora sa Osmani, pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid rekla je da dijalog izmeđi Prištine i Beograda trebalo bi da se završi međusobnim priznanjem dveju zemalja. 

"Sjedinjene Države će nastaviti da rade sa Kosovom na razvijanju ekonomije, povećanju regionalne povezanosti i razvoju diversifikovanog energetskog sektora. Mislimo da je budućnost Zapadnog Balkana u evroatlantskim integracijama. Dijalog između Srbije i Kosova, mora se završiti međusobnim priznanjem", istakla je Donfrid.

Ona je navela da Kosovo mora svakodnevno da se bori da izađe u susret svojim građanima i dobije mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama. To, kako je navela, uključuje intenziviranje napora u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, tvrdi, trebalo da bude usmeren na uzajamno priznanje.

"Rat u Ukrajini je pokazao koliko je važno hitno raditi na tome da Kosovo i njegovi susedi nastave sa reformama neophodnim za demokratsku konsolidaciju i njihovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Kosovski mir i napredak, iako su zarađeni uz mnogo truda, ne treba uzimati zdravo za gotovo. Moramo se svakodnevno boriti da izađemo u susret građanima", rekla je Donfrid.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija