Politika

Karen Donfrid u Prištini: Dijalog između Prištine i Beograda trebalo bi da se završi međusobnim priznanjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Kossev

25/04/2022

-

19:35

Karen Donfrid u Prištini: Dijalog između Prištine i Beograda trebalo bi da se završi međusobnim priznanjem
Karen Donfrid - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Karen Donfrid i specijani izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, doputovali su danas na Kosovo. Prvi susret imali su sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Posle razgovora sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid rekla je da dijalog izmeđi Prištine i Beograda trebalo bi da se završi međusobnim priznanjem dveju zemalja, javlja reporterka Euronews Srbija.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da je Priština posvećena dijalogu kao i da je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze, dok je, kako je rekla, Beograd taj koji "na severu Kosova nije rasformirao ilegalne bezbednosne strukture".

"Sjedinjene Države će nastaviti da rade sa Kosovom na razvijanju ekonomije, povećanju regionalne povezanosti i razvoju diversifikovanog energetskog sektora. Mislimo da je budućnost Zapadnog Balkana u evroatlantskim integracijama. Dijalog između Srbije i Kosova, mora se završiti međusobnim priznanjem", istakla je Donfrid.

Ona je navela da Kosovo mora svakodnevno da se bori da izađe u susret svojim građanima i dobije mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama. To, kako je navela, uključuje intenziviranje napora u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, tvrdi, trebalo da bude usmeren na uzajamno priznanje.

Euronews/Vladislav Ćup

 

„Rat u Ukrajini je pokazao koliko je važno hitno raditi na tome da Kosovo i njegovi susedi nastave sa reformama neophodnim za demokratsku konsolidaciju i njihovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Kosovski mir i napredak, iako su zarađeni uz mnogo truda, ne treba uzimati zdravo za gotovo. Moramo se svakodnevno boriti da izađemo u susret građanima“, rekla je Donfrid.

Konstatovala je da su su mnogi građani Kosova zabrinuti za bezbednost. Njima poručuje da posvećenost SAD i njenih saveznika ostaje snažna.

„KFOR, koji je najveći kontingent NATO-a je glavna i vidljiva manifestacija naše kontinuirane posvećenosti bezbednosti i stabilnosti Kosova. SAD su ponosne zbog toga što Kosovo možemo nazvati partnerom“, rekla je Donfrid, prenosi dalje Koha.

"Hitno nastaviti dijalog, status kvo pomaže Rusiji"

Karin Donfrid je nakon rtazgovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem poručila da Beograd i Priština moraju hitno ponovo da se uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je status kvo nestabilan i da samo pomaže Kremlju. Optužila je Rusiju da želi da "uništi svako jedinstvo i demokratsku konsolidaciju na Zapadnom Balkanu", vodeći računa da se "Kosovo i susedne zemlje ne integrišu u evropske i evroatlantske institucije".

Tanjug/Vladislav Ćup

 

"Najbolji način da se suprotstavi naporima Kremlja da destabilizuje region je jednostavan, Kosovo i Srbija moraju da se udruže i hitno ponovo uđu u dijalog uz posredovanje EU", rekla je Donfrid,

Ponovila je da je cilj SAD normalizacija odnosa na osnovu međusobnog priznavanja.

Priština je prva stanica Karen Donfrid u petodnevnoj poseti Zapadnog Balkana.

Zajedno sa specijalnim izaslanikom američke administracije za Zapadni Balkan Gavrijelom Eskobarom, sutra će boraviti u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da glavna tema razgovora bude unapređenje reformi u cilju evrointegracija, kao i regionalna stabilnost i mogućnosti energetske diversifikacije.

Komentari (1)

Veroljub

28.05.2022 20:47

Kaze dogovor, a smer jedan. Da nije smesnonbilo bi zalosno.

Srbija