Politika

Pomoćnica državnog sekretara SAD sutra u Prištini, dan kasnije u Beogradu: Podrška ubrzanju dijaloga

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2022

-

18:43

Pomoćnica državnog sekretara SAD sutra u Prištini, dan kasnije u Beogradu: Podrška ubrzanju dijaloga
Karen Donfrid - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnica državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid na početku posete Zapadnom Balkanu doputovaće sutra u Prištinu, a u utorak, 26. aprila, boraviće u Beogradu.

Sa pomoćnicom državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, u petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, koja počinje sutra, stiže i specijani izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar.

"Zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Eskobar na sastancima u regionu pratiće pomoćnicu državnog sekretara", izjavio je za Tanjug portparol Stejt depertmenta.

Donfrid i Eskobar će potom, do 29. aprila, razgovarati i sa zvaničnicima BiH, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Donfrid će posetu Prištini, kako je najavljeno iz Stejt departmenta, iskoristiti za razgovore o demokratskoj konsolidaciji Kosova, integracijama u evropske i evroatlantske institucije i o odnosima Beograda i Prištine.

Ubrzanje dijaloga

Prema najavama, u Prištini će zahvaliti nadležnima na tome što su pružili utočište izbeglim Avganistancima i Ukrajincima, a njena poseta bi trebalo da "podstakne i reforme u cilju demokratske konsolidacije i integracije kosovskog durštva u evropske i evroatlantske institucije".

Kako su naveli iz Vašingtona, sa prišinskim zvaničnicima će razmotriti i izglede za napredak u dijalogu sa Srbijom koji SAD podržava, uz podršku EU, "ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje".

Pomoćnica državnog sekretara SAD u Beogradu će se u utorak sastati sa zvaničnicima i pozvati Srbiju da unapredi reforme vezane za evropske integracije. Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

Cilj posete je i da se prodube bilateralne bezbednosne i ekonomske veze SAD i Srbije, navodi Stejt department, i naglašava da će Donfrid ponoviti potrebu da se Beograd i Priština ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Pomoćnica državnog sekretara SAD, iz Biroa za evropske i evroazijske poslove iz Beograda putuje u BiH, potom 28. aprila ide u Skoplje i Tiranu, dok posetu 29. aprila završava u Podgorici.

Poseta državama regiona

Kako se navodi, u BiH će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unapredili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Donfrid će pozvati BiH da na vreme, na jesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

U Skoplju će 28. aprila zvaničnicima vlade signalizirati snažnu podršku SAD pregovorima o pristupanju Sseverne Makedonije EU i zahvaliti im na kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

Poseta će biti prilika da pozove najnoviju članicu NATO da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Po dolasku u Tiranu gde će se zajednički obeležiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa, Donfrid će zahvaliti Albaniji na partnerstvu u SB UN i posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom.

Albanskom rukovodstvu će preneti i snažnu podršku Vašingtona pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, i naglasiti potrebu da se u potpunosti sprovede reforma pravosuđa i borba protiv korupcije.

Na kraju posete zemljama Zapadnog Balkana, Donfrid će stići u Podgoricu gde će crnogorskim zvaničnicima preneti podršku SAD i potrebu da se ubrza rada na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanje EU, kao i na jačanju članstva u NATO i podrške zajedničkim vrednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

Poseta će biti prilika da i Crnoj Gori zahvali što se pridružila sankcijama Rusiji u znak podrške Ukrajini, kao i na pružanju humanitarne i bezbednosne pomoći i tome što je zatvorila vazdušni prostor za ruske letelice, navodi Stejt department.

Preporuka za vas

Komentari (3)

Nemanja Nikodijevic

24.04.2022 19:53

Postovana gospodjo iz Amerike, nemojte se razocarati ako naidjete na nerazumne zahteve one strane, kojoj ste vi iz amerike/natovci dali "drzavu" na nasoj srpskoj teritoriji. Dakle vi srocili "pesmicu"(uz nezapamceni prezir prema posediocima toga podrucja, Srbima, popracen bombama sa obogacenim uranom) vi cete je i otpevati.

C16

25.04.2022 06:47

Треба им јасно рећи да је КиМ и прогласити покрајину окупираном територојом што и јесте након повлачења ВЈ ( ВС ) и српске полиције

Zreo Cika

25.04.2022 21:40

Verovatno je dosla da odredjenim politicarima kaze datum, do kojeg treba da izvrse zadatak, tj, odrade priznanje Kosova.

Srbija