Politika

Glavni pregovarači u Briselu, a na stolu tablice: Rešenja nema na vidiku, a pitanje ostaje - šta posle 21. aprila?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2022

-

16:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je skoro sedam meseci od dogovora Beograda i Prištine o primeni takozvanih stikera na registarskim tablicama jedne i druge strane, a o potencijalnom trajnom rešenju danas u Briselu razgovaraju glavni pregovarači dve strane Petar Petković i Besnik Bisljimi. Ipak, rešenja na vidiku nema, a analitičari smatraju da je najverovatniji ishod nastavak korišćenja pomenutih stikera.

Dogovoru iz septembra prošle godine prethodile su dvonedeljne blokade na administrativnim prelazima, ali i akcije ROSU. Taj dogovor, kojim je okončana tenzična situacija na terenu i uklonjene barikade koje su Srbi sa Kosova postavili kao odgovor na raspoređivanje ROSU na severu Kosova, podrazumeva izdavanje nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama. Nova tačka spora između Beograda i Prištine nastala zbog njegovog roka važenja.

Naime, dok Priština tvrdi da je krajnji rok za dogovor o tablicama 21. april i zahteva "reciprocitet", u Beogradu navode da roka važenja režima stikera nema. Radne grupe za registarske tablice za vozila iz Srbije i Kosova sastale su se juče i pripremile predloge koji će biti predmet današnjeg razgovora glavnih pregovarača, ali pred sam sastanak nema mnogo optimizma.

"Oni su svojim radom pripremili put za diskusiju glavnih pregovarača. Sada je na glavnim pregovaračima da postignu dogovor o načinu da se ostvari napredak", rekao je juče specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Rok trajanja

Nakon što je Priština, podsetimo, u septembru prošle godine uvela probne tablice za vozila iz gradova centralne Srbije, a potom i stacionirala pripadnike specijalne policije na administrativnim prelazima na severu Kosova, Srbi su postavili barikade, a tenzije su se smirile tek posle 13 dana. Naime, Beograd i Priština postigli su dogovor u Briselu da se specijalci povuku, a da se, umesto probnih, na tablicama na srpske i kosovske simbole postavljaju takozvani stikeri.

Radne grupe iz Beograd i Prištine zadužene za pronalazak dugotrajnog rešenja za pitanje tablica do sada su se u Briselu sastale više puta, ali i dalje javnost nije upoznata sa detaljima razgovora.

Za Prištinu, naime, ovo nije trajno rešenje, pa je kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da je krajni rok za dogovor o registarskim tablicama 21. april. 

"Za dogovor o registarskim tablicama, krajnji rok je 21. april. Kosovska strana će sesti tog dana za pregovarački sto kako bi se postigao dogovor po principu reciprociteta. Dakle, princip reciprociteta, biće srž bilo kog rešenja", rekao je Kurti.

To je potvrdio i sam Bisljimi, koji kaže da se mora doći do rešenja koje će pobiljšati postojeće stanje.

"To znači da rešenje do kojeg treba doći ne može više biti nastavak postojećeg stanja. Stikeri nisu trajno rešenje, niti su u skladu sa evropskim standardima, što znači da moramo doći do rešenja koje će poboljšati sadašnje stanje", rekao je on.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

Ipak, zvaničnici iz Beograda tvrde da režim stikera nema rok važenja, a ti rokovi nisu navedeni ni u objavi o postizanju dogovora, koju je na Tviteru 30. septembra prošle godine postavio Miroslav Lajčak.

"21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici Privremenih institucija u Prištini i izvrše pritisak na Beograd. Zbog toga pozivamo političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

U saopštenju Kancelarije pozivaju se predstavnici privremenih institucija u Prištini da "pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč "reciprocitet". Takođe, pozivaju predstavnike Prištine da pokažu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti 6 meseci".

"Takvih odredbi jednostavno nema u Sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati 'dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju'. To trajno rešenje, kako je takođe jasno propisano u tački 3. Sporazuma od 30. septembra 2021. godine, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu 'nalaza' do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU. To jest, u Sporazumu od 30. septembra jasno piše: 'U roku od šest meseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju'.

Opcije na stolu

Priština je, podsetimo, pre nekoliko godina zabranila ulazak vozilima sa oznakama gradova sa juga Kosova, pa postoji mogućnost da to uradi i sa oznakama Kosovske Mitrovice. Na stolu su i opcije da se sa jednim i drugim tablicama normalno prolazi, da se za ulazak u centralnu Srbiju i obrnuto uzimaju probne, da Srbi registruju vozila na srpske i kosovske tablice i da ih menjaju na prelazu ili da nastave da lepe stikere.

Kako je nedavno za Kossev naveo glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, na stolu su trenutno tri opcije: Zadržati postojeće, bez nalepnica – što podržava kosovska strana jer su ovakve tablice, kako navode u Prištini, najjeftinije rešenje, a u skladu sa evropskim standardima.

Druga dva rešenja se tiču modifikacija i srpskih i kosovskih tablica – varijanta A da se zadrže nacionalni simboli, a promene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promene nacionalni simboli, a zadrže skraćenice. Srpska strana, pak, za sada i dalje insistira na stikerima koji se sada primenjuju.

Analitičari na Kosovu i Metohiji, imaju različita mišljenja o tome šta je najbolje rešenje za problem registarskih tablica.

"Ionako Srbija ne priznaje kosovsku zastavu kao nacionalnu zastavu i ne bi to trebalo da smeta. Ona (Srbija) ako Kosovo shvata kao, kako već nazivaju, privremenu instituciju neka shvate to kao neko privremno obeležje", rekao je Nedžmedin Spahiu, politički analitičar iz Mitrovice.

Sa druge strane Ivan Nikolić iz NVO "Komunikacija za razvoj društva" kaže da je rešenje koje postoji sada jedno od najboljih.

"Ovo što je do sada bilo, ovaj slučaj sa tablicama i sa famoznim nalepnicama koje prikrivaju simbole Srbije i Kosova, u svakom slučaju je bilo jedno od najboljih rešenja do sada. Brzo, praktično, bez nekih konkretnih situacija koje mogu da izazovu bilo kakvu vrstu provokacija na nekoj međuetničkoj relaciji", rekao je on.

"Očekujem snažan pritisak međunarodne zajednice"

Kako je za Euronews Srbija rekao politikolog Stefan Surlić, ono što je moglo da se čuje je da su intenzivni sastanci zajedničke radne grupe postigli određene pomake uz posredstvo Miroslava Lajčaka. Međutim, očigledno je da u zadatom  roku nije postignuto rešenje.

Kako dodaje, glavni problem je i dalje statusni – budući da Srbija ne priznaje tablice sa oznakama RKS, dok je vlada u Prištini odlučna da sprovodi politiku reciprociteta i time ne prizna tablice izdate od strane organa Republike Srbije.

"Jedan scenario je da će se nastaviti sa lepljenjem nalepnica do postizanja kompromisnog trajnog rešenja, dok je drugi da će strane, pogotovo vlada u Prištini blokirati primenu privremenog sporazuma i proizvesti novu političku krizu koja će se direktno odraziti na punu slobodu kretanja ljudi. U ovom trenutku, međunarodnim akterima nije u interesu bilo kakvo zaoštravanje odnosa, a ni Srbiji da se kreira nestabilnost, jer rat u Ukrajini kreira potpuno novi narativ u odnosima Beograda i Prištine. Stoga očekujem snažan međunarodni pritisak da se do nekog rešenja dođe ili da se nesmetano nastavi sa sprovođenjem postojećeg privremenog", istakao je on.

Da dogovor oko pitanja tablica nije na vidiku smatra i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i dodaje da je ključno pitanje kako će se ponašati Priština ukoliko se danas ne pronađe prihvatljivo rešenje za obe strane.

Komentari (0)

Srbija