Politika

Stano: Evropska unija želi napredak u pregovorima Beograda i Prištine oko tablica, novi sastanak sutra i prekosutra

Komentari

Autor: Kossev

19/04/2022

-

17:01

Stano: Evropska unija želi napredak u pregovorima Beograda i Prištine oko tablica, novi sastanak sutra i prekosutra
Stano: Evropska unija želi napredak u pregovorima Beograda i Prištine oko tablica, novi sastanak sutra i prekosutra - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Neposredno pre isteka mandata radnih grupa za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, u Briselu će se 20. i 21. aprila održati sledeći krug sastanaka ovih delegacija, potvrdio je za KoSSev portparol Evropske unije, Peter Stano.

On je sada ponovio da će EU pomoći obema delegacijama kako bi pronašli rešenja, ali i naglasio da obe strane imaju odgovornost da se u vezi sa rešenjem dogovore. kao i "EU želi da do napretka dođe do 21. aprila".

Evropska unija još jednom je podsetila obe strane da je sada hitno da pronađu zajedničko stanovište. Takođe, Stano dodaje, naglašavajući na kraju izjave: "Svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevaće političku fleksibilnost i kompromis".

Prištinska strana naglašava da 21. aprila ističe rok, sa jedne strane režimu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, a sa druge strane rok i za pronalazak konačnog rešenja. Sa druge strane, iz Beograda navode da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da sada ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra meseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine. Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

Prema istom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci, odnosno do 21. aprila 2022. godine.

Radne grupe su do sada održale ukupno sedam sastanaka, a ishodi, kao i ko učestvuje na njima javnosti nisu poznati. Prema sporazumu zaključke sa njihovih sastanaka bi za dva dana trebalo da iznesu, nakon čega će o njima odlučivati pregovarači Beograda i Prištine u Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija