Politika

Donfrid i Eskobar u poseti Zapadnom Balkanu: Danas sastanak sa Kurtijem, o čemu će se sve razgovarati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2022

-

13:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnica državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid započinje petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu zajedno sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za ovaj region. Donfrid i Eskobar doputovaće danas u Prištinu, a sutra će boraviti u Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Donfrid i Eskobar, kako javlja reporterka Euronews Srbija, sastaće se danas u 18 sati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Kako je ranije saopšteno iz Stejt departmenta, očekuje se da će se SAD prvenstveno zahvaliti Kosovu na prijemu avganistanskih izbeglica, kao i na podršci Ukrajini. 

Takođe, očekuje se da će se razgovati o tome da SAD pomognu, odnosno pruže podršku Kosovu u pripremama za evropske integracije. 

Prilikom posete trojice američkih senatora spomenuto je da se razgovaralo i o ubrzanom prijemu Kosova u NATO, međutim, zasad nije najavljeno da će i dvoje današnjih zvaničnika o tome razgovarati. Ono što je posebno značajno jeste da u najavi Stejt departmenta piše da će se razgovarati o tome kako da SAD pomognu da dođe do ubrzanog dijaloga i, kako su rekli, dijaloga koji bi morao da se završi međusobnim priznanjem. 

Dvoje zvaničnika posetiće i ostale zemlje Zapadnog Balkana. Kako je navedeno iz Vašingtona, u BiH će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unapredili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

U Skoplju će 28. aprila zvaničnicima vlade signalizirati snažnu podršku SAD pregovorima o pristupanju Sseverne Makedonije EU i zahvaliti im na kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

Njih dvoje će posetiti i Tiranu.

"Nadam se da će Amerikanci da vrše pritisak"

Kako je za Euronews Srbija rekao politički analitičar Fatmir Šeholi, veoma je značajno intenziviranje dolazaka američkih zvaničnika, a dodao je i da se nada da će oni izvršiti pritisak da se nastavi proces dijaloga Beograda i Prištine.

"Imali smo senatore, danas imamo Donfrid i Eskobara i imaćemo kao fokus temu o onome što je Kosovo doprinelo i sa izbeglicama iz Avganistana i oko Ukrajine, a takođe mislim da će glavna tema biti nastavak dijaloga sa Beogradom. Iskreno se nadam da će Amerikanci danas da vrše pritisak na premijera i predsednicu Kosova da nastavak dijaloga o sporazumu onoga što dovodi do rešenja između Kosova i Srbije", rekao je on.

Euronews TV

Na pitanje da li se može izvršiti pritisak na kosovskog premijera s obzirom na njegove poslednje izjave, Šeholi kaže da su izjave i sa jedne i sa druge strane nediplomatske.

"Nazvati Kurtija malim Hitlerom, pa on nazove nekoga u Srbiji malim Putinom, mislim da to ne doprinosi razvijanju, tako da smatram da Amerika ima za cilj da stišava ove načine komunikacije i da budemo iskreni daleko su statovi između Kosova i Srbije, ali nadamo se da će se naći razumno rešenje pogotovo pošto sada kao što smo videli u Srbiji Vučić je pobedio na izborima i Kurti ima apsolutnu veliku većinu sa kojom može da doprinese nekom rekao bih normalnom toku razgovora u Briselu jer mi nemamo kontakt ili sastanke između Kurtija i Vučića od juča prošle godine", istakao je on.

Na pitanje u vezi sa Zajednicom srpskih opština, Šeholi kaže da se mora sačekati formiranje ekipe, formiranje statuta.

"Smatram da je u interesu i Srbije i Kosova da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da Kosovo sprovodi sve što je uzela kao obaveze u Briselu", rekao je on.

Komentarišući mogućnost susreta Kurtija i Vučića u maju, Šeholi navodi da je skeptičan da će do njega doći.

Komentari (0)

Srbija