Politika

Predsednik Evropskog saveta u Beogradu: Glavna tema pozicija Srbije, sve glasnije se čuju i priče o konkretnoj ponudi

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

19/05/2022

-

07:11

Predsednik Evropskog saveta u Beogradu: Glavna tema pozicija Srbije, sve glasnije se čuju i priče o konkretnoj ponudi
Šarl Mišel - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dolazi u zvaničnu posetu Beogradu i to u trenutku kada je Srbija pod pritiskom da uvede sankcije Rusiji i na taj način se opredeli i time potvrdi i svoj evropski put.

Mišel će svoju posetu regionu Zapadnog Balkana početi upravo u Beogradu, a nakon toga biće u Tirani i Sarajevu. U kontekstu aktuelnih dešavanja u Evropi koja je uzdrmana ratom u Ukrajini, kao i pozicije Srbije koja je osudila rusku agresiju, ali nije uvela sankcije, ovu posetu predsednika Evropskog saveta stručnjaci posmatraju dvostruko - i kao priliku za novi pritisak na Srbiju, i kao šansu da se da još neki pozitivan impul evropskim aspiracijama regiona. 

Ipak, naredni period će pokazati i da li su aktuelne poruke koje dolaze od EU zvaničnika samo "šargarepa" Brisela u vreme krize koja je potresla ceo kontinent.

Kako su ocenili sagovornici Euronews Srbija, u kontekstu aktuelnih dešavanja tema će sigurno biti sankcije, ali i dalji koraci ka pristupu Evropskoj uniji, ističući da je Mišel jedan od zvaničnika EU sa kojima vlasti u Srbiji imaju najbolji odnos.

"Poseta nije zanemarljiva"

Prošle nedelje, nakon sastanka sa EU zvaničnicima i liderima Zapadnog Balkana u Briselu, predsednik Srbije najavio je da slede važne posete Srbiji u narednom periodu.

"Verujem da će to biti uzajamno i uveren sam da možemo da postignemo konkretnije rezultate u toj saradnji. Očekujemo važne posete do kraja meseca", kazao je tada Vučić.

Iako nije precizirao kada, ko i zašto dolazi, može se reći da je dolazak Šarla Mišela upravo jedna o bitnih poseta iz EU i da će glavna tema biti položaj Srbije i odnos prema ratu u Ukrajini.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Govoreći o dolasku predsednika Evropskog saveta u Beograd, Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike rekao je da se ova poseta ne sme zanemariti iz više razloga.

"On je jedan od najviših predstavnika EU, a poseta posebno dobija na značaju kada je u pitanju spoljna politika imajući  u vidu da države članice jednoglasno odlučuju kada je u to u pitanju, a on je glavni predstavnik država članica. Njegove posete Balkanu nisu neka redovna pojava", rekao je Subotić za Euronews Srbija dodajući da će fokus biti na tome da se vidi da li je Srbija spremna da se dalje uskladi sa spoljnom politikom EU u periodu koji dolazi. 

Kako je rekao, ova poseta mogla bi da bude i "kruna svih prethodnih susreta kako bi se videlo da li su ti razgovori urodili plodom".

Posetu Šarla Mišela može da se tumači i kao značajna za isticanje političkog značaja svih pitanja koja su vezana za aktuelnu krizu, smatra urednik portala European western Balkans, Nemanja Todorović Štiplija.

"On će ponoviti svoje poruke, koje slušamo od početka rata u Ukrajini. Naravno ponoviće da se usklađujemo sa sankcijama, da je proširenje važno ali bez konkretnog datuma. Njegov sadašnji odnos sa vlastima u Srbiji protekao je u jednom pozitivnom odnosu i zanimljivo je da Vučič pominje njega kao najpouzdaniju osobu sa kojom može da razgovara u Briselu", istakao je Todorović Štiplija za Euronews Srbija.

Kako je rekao, Mišel se percipira zato i kao prijatelj Srbije.

Tanjug/AP/(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

 

Da će poseta imati dva važna aspekta smatra Miloš Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

"Poseta šalje dvojaku poruku, da je Evropska unija zainteresovana za dalju evropeizaciju ovog geografskog prostora u jeku geopolitičke krize bez skorijeg presedana, a Brisel beleži i podršku zapadnobalkanskih kandidata koji su se uskladili s evropskim pozicijama i očekuje od svih da to učine u što potpunijoj meri", kazao je Petrović.

Takođe, rekao je da se "poseta Šarla Mišela može se sagledati i kao podsetnik da postoji više domena u kojima je potrebno usklađivanje sa evropskim politikama i standardima, i da strateška odlučnost Srbije u tom pravcu treba da bude vidljivija, tim pre što se radi o jednoj od dve vodeće zemlje u pristupnoj regati".

Moguće "konkretne ponude"

Sa druge strane, u kontekstu razgovora o dalje putu ka EU i Subotić je naveo i da postoji mogućnost da Mišel dolazi i sa konkretnim ponudama.

"Može biti i da on dolazi da bi nešto ponudio Srbiju, jednu kredibilniju perspektivu članstva u koordinaciji sa državama članicama EU, tu spada ideja o faznom pristupanju. To bi za Srbiju podrazumevalo veća finansijska sredstva, ali i da sedimo sa članicama EU u onim politikama u kojima smo usaglašeni", objašnjava on.

Takođe, dodaje da će na stolu verovatno biti i reči i o klasteru tri o kojem se i ranije govorilo i koji bi Srbija mogla da otvori u junu.

Šta predlaže Mišel

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel juče je predložio formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

"Zemlje Zapadnog Balkna, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice", poručio je Mišel.

Šarl Mišel je govoreći na jučerašnjem zasedanju Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u Briselu najvio da je sa liderima EU 27 već započeo konsultacije povodom formiranja Evropske geopolitičke zajednice i da će to pitanje staviti na agendu junskog samita EU idera.

"Organizovaću u koordinaciji sa francuskim predsedavanjem EU sastanak sa liderima EU i Zapadnog Balkana u junu, na marginama Evropskog saveta". najavljuje Mišel.

Predsednik Evropskog saveta za leto najavljuje i konferenciju koja bi trebalo da okupi lidere EU i zainteresovanih zemalja partnera na razgovor o konkretnim opcijama novog zajedničkog projekta.

 

Komentari (0)

Srbija