Politika

Vučić: Ideja o geopolitičkoj uniji veoma značajna, Mišel: Puna posvećenost EU pristupanju Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2022

-

17:26

Vučić: Ideja o geopolitičkoj uniji veoma značajna, Mišel: Puna posvećenost EU pristupanju Srbije
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ideja predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i francuskog predsednika Emanuela Makrona o novoj zajednici  je veoma važna i značajna, i mislim da mnogo toga može da doprinese i u procesu u brzanja ka punopravnom članstvu EU i u popravljanju pozicije svih zemalja Zapadnog Balkana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Beogradu.

"Da budem sasvim otvoren, ne vidim nikakve zavereničke teorije u tome. Za mene je to veoma važan korak napred, i zahvalan sam Mišelu i Makronu na inicijativi. Za mene, to što bismo imali dva puta godišnje priliku da razgovaramo sa 27 lidera EU je velika promena. To je važna stvar, možete da iznosite svoje stavove, štitite svoju zelmlju, tražite i borite se za nju efikasnije", naveo je predsednik Srbije.

On je dodao da u toj inicijativi ne vidi ništa loše za Srbiju.

"Evropska geopolitička zajednica nije neka ideja iz Brisela koja bi nešto odložila, već da zajedno odlučujemo kako da sarađujemo ubuduće", naveo je Mišel.

Ta ideja bi, naveo je, bila važna i od pomoći za sve one koji žele da se priključe EU.

"Ideja je da evropska geopolitička zajednica bude platforma na kojoj bi se zemlje koordinirale, u slučaju kovida na primer, energetici, bezbednosti snabdevanja hranom, prilika da se redovno na najvišem nivou razmenjuju gledišta", rekao je Mišel.

O geopolitičkoj zajednici

Odgovarajući na pitanje novinara šta bi tačno predstavljala ta zajednica, Mišel je rekao da smatraju da treba da postoji politička platforma, format uz pomoć koje bi se, kako je rekao, odmah svi zajedno posvetili konkretnim izazovima.

Konkretizujući odgovor Mišel je naveo primer energetike u Evropi i pokretanja zajedničke platforme za dopremanje tečnog prirodnog gasa. Međutim, dodaje, imali su poteškoće zbog rata u Ukrajini, što znači da u Evropi svi moraju da sarađuju i koordinišu, razgovaraju jedni s drugima i na taj način postižu najviše moguće nivoe razumevanja.

"Ova politički platforma će se posvetiti nekim zajedničkim izazovima, naročito spoljnopolitičkim izazovima i geopolitičkim izazovima. Ko i kako će to da radi konkretnije, imamo nekih konkretnijih ideja, ali naš cilj je da saslušamo prijatelje i partnere kako bismo zajedno izgradili tu platformu, kako bismo se postarili da bude efikasna", kazao je Mišel.

Mišel je istakao da je Evropska unija potpuno posvećena pristupnim pregovorima Srbije i da žele da prošire dijalog i saradnju, te da promovišu mir, stabilnost i bezbednost.

Kako je rekao, sa integracijama kandidata treba početi tokom samih pregovora, pre nego se oni završe.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Izazovi sa kojima se susrećemo zahtevaju nove načine razmišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim partnerima u regionu", rekao je Mišel na konferenciji za novinare sa Vučićm. 

Vučić izjavio je danas da je sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom razgovarao o evropskom putu i da je ponovio opredeljenje da Srbija bude na evropskom putu i da joj je cilj članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je rekao, razgovarali su o svim ključnim političkim pitanjima, a Mišel je ukazao da se mora raditi na vladavini prava i poboljšanju medijske sfere, kao i da je on obećao da će Srbija čuvati mir i stabilnost u regionu i da se nada da će se Beograd i Priština, uz pomoć EU, kretati ka kompromisnom rešenju.

Sukob u Ukrajini bio je jedna od tema današnjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandara Vučića s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

"Mišel je veoma snažno izrazio želju i očekivanja da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji. Ja sam ga upoznao sa našom situacijom i našim političkim stavovima, i još jednom mu se zahvaljujem i na ličnoj i na svakoj vrsti podrške koju je EU pružila Srbiji", naveo je predsednik Srbije Alekandar Vučić nakon sastanka.

On je dodao da je bilo reči o problemima sa kojima se suočavamo u okviru snabdevanja energentima u Srbiji.

"Dobili smo garancije da ćemo moći da računamo na pomoć EU u tom pitanju", naveo je Vučić.

Kako je rekao, bilo je reči i o dijalogu Beograda i Prištine.

"Razumeo sam sve reči brige i sve ono sa čim se suočava i Mišel u ljudi u EU. Nadam se da ćemo se uz pomoć EU približavati nekom kompromisnom rešenju u budućnosti", rekao je Vučić.

On je još jednom ponovio opredeljenost Srbije da ide ka evropskim integracijama i to potkrepio podacima o robnoj razmeni sa EU.

Prethodno je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Naučno-tehnološki park Beograd, gde je potpisan sporazum o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra. Sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević. Događaju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Jadranka Joksimović, Branko Ružić, zamednik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i drugi.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Poseta Zapadnom Balkanu i novi predlog

Predsednik Evropskog saveta je u Beogradu počeo svoju posetu regionu Zapadnog Balkana, a nakon toga boraviće u Tirani i Sarajevu.

Međutim, pažnju uz regionu je privukao i Mišelov predlog upravo pre dolaska u Beograd. On je, naime, predložio formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

"Zemlje Zapadnog Balkana, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice", poručio je Mišel.

 

Komentari (0)

Srbija