Region

Hrvatski akademik vozio pijan: Profesor zagrebačkog Univerziteta izazvao saobraćajnu nesreću, troje dece povređeno

Komentari

Autor: Jutarnji

13/06/2022

-

19:55

Hrvatski akademik vozio pijan: Profesor zagrebačkog Univerziteta izazvao saobraćajnu nesreću, troje dece povređeno
Hrvatski akademik vozio pijan: Profesor zagrebačkog Univerziteta izazvao saobraćajnu nesreću, troje dece povređeno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akademik i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Vladislav Tomišić (57) danas je ispitan u prostorijama Opštinskog državnog tužilaštva u Zagrebu koje je za njega zatražilo pritvor. 

Tomišić se sumnjiči za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je povređeno četvoro pešaka. Nesreća se dogodila u subotu kada je univerzitetski profesor sa 2,23 promila alkolohola u krvi udario u tramvajsku stanicu.

On je na ročište kod sudije zagrebačkog Županijskog suda doveden u pratnji policije pod čijom se ingerencijom nalazi od subote poslepodne. Sud je odlučio da ga pusti na slobodu uz meru oduzimanja vozačke dozvole.

Tužilaštvo je za akademika tražilo istražni zatvor kako ne bi ponovio kazneno delo koje mu se stavla na teret. Budući da ranije nije činio saobraćajne prekršaje niti je za njih kažnjavan, sud je zaključio kako nema osnova da bude zadržan u istražnom zatvoru.

"Moj klijent se branio ćutanjem. Njegovo je legitimno pravo način obrane koji mu najviše odgovara. Iskazao je iskreno žaljenje i saosećanje. Ponudio je da se u daljnoj fazi kontakt oštećenih, ako će to prihvatiti, odvija preko mene kao advokata. Nije vozio brzo i pod oštrim je uglom izleteo s puta, a na toj deonici nedostaju čelične zaštitne ograde. Vozač ima pravo na grešku, ali struka nema. Zaštita od bočne opasnosti je nužna. Tu je neko mogao i poginuti, pa i sam vozač", rekao je advokat osumnjčenog Luka Lenić napominjući i da je sam akademik pretrpeo teške povrede.

Od siline naleta Honde riječkih registracija oporavljaju se ukupno četiri osobe, od čega su troje deca stara dve, pet i 11 godina. Najstarije dete teško je povređeno. 

U nesvakidašnjoj nesreći povređeni su F.M.O.(26) i njegova dvogodišnja kćerkica te drugo dvoje dece koja su se nalazila na stanici u kobnom trenutku.

Tomišić je pre mesec dana izabran za redovnog člana Hrvatske akademije nauka i umetnosti, a u sredu će u palati HAZU-a biti svečano proglašenje članova na kojem se Vladislav Tomičić neće pojaviti.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa