Region

Dodik i Lavrov u Sankt Peterburgu: Zapad se ljuti zbog toga što BiH nije uvela sankcije Rusiji

Komentari

Autor: RTRS

16/06/2022

-

17:24

Dodik i Lavrov u Sankt Peterburgu: Zapad se ljuti zbog toga što BiH nije uvela sankcije Rusiji
Dodik i Lavrov u Sankt Peterburgu: Zapad se ljuti zbog toga što BiH nije uvela sankcije Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i Zapad se ljuti zbog toga, žele da provode svoje politike u regionu, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Sankt Peterburgu.

Dodik je informisao Lavrova da i "francuski predsednik Emanuel Makron uvodi specijalnog predstavnika u BiH što dovoljno govori o pokušaju uticaja, a iste predstavnike uveli su i SAD i Velika Britanija".

"Čekaju nas izbori, zapadnjaci promovišu svoje strukture i tu će biti teška politička borba. Nemam nameru da izgubim", istakao je Dodik.

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija zna sada ko su joj prijatelji.

"Vi čuvate Dejtonski mirovni sporazum", poručio je Lavrov.

Dodik se saglasio s Lavrovom o ovom pitanju, dodajući da je Zapad taj koji je srušio Dejtonski sporazum.

"Slažem se sa Vašom ocenom u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zapad je srušio Dejton. Činjenica da se trude da za visokog predstavnika stave nelegitimnu osobu, dovoljno govori. On je karikatura", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Srpska mora da se bori za slovo Dejtonskog sporazuma.

"Osnovni proces je da li se mi pridružujemo sankcijama Rusiji. Vi znate da mi to ne dopuštamo, drugi u BiH to žele, ali formalno-pravno BiH nije uvela sankcije", naglasio je Dodik.

On je zahvalio Rusiji za cene gasa, koje nisu rasle, ni za Srpsku, ali ni za FBiH, koja je najveći potrošač gasa u BiH.

Šef ruske diplomatije izjavio je da su EU i Velika Britanija kolonijalna mašina i istakao da je srpski član Predsedništva BiH jedini od članova ove institucije koji se bori za Dejtonski sporazum.

Lavrov je tokom susreta u Sankt Peterburgu sa Dodikom rekao da zapadnjaci nastoje da odvlače pažnju od domaćih problema.

profimedia

 

Lavrov je podsetio da je bivši evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini govorila da Rusija ne treba bude na Balkanu jer je to teritorija EU.

"Oni su kolonijalna mašina", rekao je Lavrov.

Srpski član Predsedništva BiH je izjavio da stranci žele ili podanike ili štićenike u BiH, te da je uloga Britanaca sada veoma ekspanzivna.

Dodik je naglasio je da je britanska politika uvek antisrpska.

"Nikako da nas puste na miru, da sami uređujemo svoju zemlju", rekao je Dodik.

Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu gde će se sutra sastati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Komentari (0)

Evropa