Region

Linta: Težak položaj Srba u Mostaru i 30 godina posle

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

19:37

Linta: Težak položaj Srba u Mostaru i 30 godina posle
Mostar - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Položaj preostalih Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Mostaru je veoma težak, nad njima se vrši diskriminacija u gotovo svim oblastima društvenog života, izjavio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta povodom 30 godina od progona i velikog stradanja Srba iz Mostara i doline reke Neretve.

"Jedan od brojnih primera je činjenica da Srbi ne mogu da se zaposle u institucijama i javnim preduzećima", naveo je Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetio je da je su pre 30 godina HVO i HOS na čelu sa generalom Jankom Bobetkom pokrenuli veliku vojnu akciju koja je trajala od 7. juna do 26. juna s ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda sa tog područja.

Medija centar Beograd

 

Pred najezdom hrvatskih i muslimanskih vojnih i paravojnih formacija tokom juna proterano je više od 30.000 Srba iz doline Neretve (Mostar, Konjic, Čapljina) a više od 400 Srba je ubijeno ili se vodi kao nestalo. Petnaestog juna 1992. godine zapaljena je, a nešto kasnije i minirana, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve. Imovina proteranih Srba je sistematski opljačkana ili uništena. 

"Tokom krvavog juna 1992. godine gorelo je sve što je srpsko. Na području Mostara u toku rata postojalo je 10 logora i 28 objekata u kojima su Srbi zatvarani, zverski mučeni i ubijani", naveo je Linta i istakao da za ubistva, progone i mučenja zarobljenih Srba niko nije odgovarao.

Četiri pripadnika HOS osuđena su na 24 godine zatvora za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Mostaru danas živi svega oko 4.000 Srba a pre rata je živelo više od 30.000 Srba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa