Region

Linta: Srbija da pokrene borbu za istinu o ratu u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

19:56

Linta: Srbija da pokrene borbu za istinu o ratu u BiH
Miodrag Linta - Copyright Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas, povodom ratnog zločina nad vojnicima i civilima koji su bili u službi JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da Srbija treba da pokrene političku, pravnu i diplomatsku borbu za istinu o karakteru rata i stradanju srpskog naroda u BiH.

Zločin u Dobrovoljačkoj, ističe Linta, jeste jedan od važnih dokaza da se tadašnje muslimansko rukovodstvo na čelu sa Alijom Izetbegovićem opredelilo za ratnu opciju.

''Za ovaj zločin nije niko odgovarao. Tužilašto BiH je nedavno podiglo optužnicu protiv 11 lica za strašan zločin u Dobrovoljačkoj. Uzimajući u obzir dosadašnji rad Tužilaštva i Suda BiH žrtve, njihove porodice i preživeli aposlutno ne mogu očekivati da pravda bude zadovoljena'', smatra Linta, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Linta ističe da Srbija treba da pokrene političku, pravnu i diplomatsku borbu za istinu o karakteru rata i stradanju srpskog naroda u BiH.

Potrebno je razobličiti lažni mit o srpskoj agresiji i agresiji Srbije i JNA na BiH, što je, kako dodaje Linta, jedan od temelja politike bošnjačkih stranaka.

''To konkretno znači da treba isticati brojne činjenice i argumente da je muslimansko rukovodstvo na čelu sa Alijom Izebegovićem želelo rat s ciljem etničkog čićšenja srpskog naroda i stvaranja muslimanske BiH. Radi ostvarenja navedenog cilja muslimanske paravojne, vojne i policijske formacije su počinile masovne zločine nad Srbima širom BiH'', navodi, pored ostalog, Miodrag Linta.

On ističe i da ''etnički motivisano pravosuđe BiH'' odbija da procesuira naredbodavce i izvršioce zločina nad Srbima, jer je, kako tvrdi, u funkciji Bošnjaka i pojedinih zapadnih centara moći kako bi se opravdala bezočna laž o Srbima kao agresorima i zločincima i Bošnjacima kao braniocima i žrtvama.

''Zbog toga srpsko Tužilaštvo za ratne zločine i Ođel?enje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu treba konačno da procesuiraju odgovorne za brojne zločine nad Srbima'', naglašava Miodrag Linta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa