Društvo

Obeleženo 80 godina od pokolja Srba u Glini

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2021

-

22:50

Obeleženo 80 godina od pokolja Srba u Glini
Parastos žrtvama - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U beogradskom naselju Busije večeras je obeleženo 80 godina od pokolja Srba u SPC Rođenja presvete Bogorodice u Glini 1941.godine.

Služen je parastos žrtavama u hramu Svetog Ćirlila i Metodija, a potom je održana komemoracija žrtvama u Parohijskom domu te crkve.

Predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta rekao je novinarima da su se tokom 1941.godine desila tri masovna zločina, od toga dva u SPC.

"Nakon stravičnih zločina ustaški režim je srušio crkvu Rođenja presvete Bogorodice, a nakon završetka rata vlast, vodeći politiku lažnog pomirenja, nije dozvolila obnovu te crkve na istom mestu gde je postojala već 150-200 metara dalje…", rekao je Linta.


Linta je dodao da je teško govoriti o trajnom miru i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije dok god hrvatski narod ne pokaže spremnost da se suoči sa, kako je rekao, svojom ustaškom, genocidnom i zločinačkom prošlošću.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Vukašin Zorić, zet Ljubana Jednaka koji je bio jedini preživeli u pokolju pre 80 godina, rekao je novinarima da Jednak nije želeo da opterećuje porodicu prepričavanjem tog strašnog događaja, te da mu je revanišizam i mržnja prema drugom narodu bio stran.


"Ljuban je bio čovek koji nije pamtio samo zlo, nastojao je da njegova priča ostane u okvirima familije i užeg kruga ljudi i nije se bunio što je na primer njegov sin oženio Hrvaticu. Kada je nešto radio po kući, zvao je majstore iz hrvatskog sela…", svedoči Zorić.

Kada je reč o kulturi sećanja i obeležavanju ovog događaja, Zorić smatra da treba preneti mladim generacijama šta se dogodilo.

Obeležavanje događaja u naselju Busije organizovali su Udruženje krajiških Srba "Prelo" iz Čikaga, Zavičajni klub Kordunaša iz Beograda, Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije iz Beograda i Savez Srba iz regiona.

Komentari (0)

Srbija