Biznis vesti

Brnabić na sajmu u Mostaru: BiH je treća izvozna destinacija Srbije, samo zajedno gradimo prosperitetan region

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2022

-

15:23

Brnabić na sajmu u Mostaru: BiH je treća izvozna destinacija Srbije, samo zajedno gradimo prosperitetan region
Međunarodni sajam privrede u Mostaru - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Samo držeći se zajedno i gradeći mostove, privredne i infrastrukturne, Srbija i BiH mogu da unaprede svoju privrednu saradnju i da zajedno grade prosperitetniji region, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što je, nakon šest meseci, ponovo u Mostaru, gde može da nastavi razgovore o privrednoj, regionalnoj saradnji, ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju i o daljim naporima u zajedničkoj izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

Ona je naglasila da je u poslednjih 10 godina, bilateralna robna razmena između BiH i Srbije udvostručena, uz konstantan rast. Iznela je podatak da je prošle godine dostignut nivo robne razmene od 2,34 milijarde evra, dok je BiH bila peti spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke, Kine, Rusije i Italije. Istovremeno, BiH je bila treća izvozna destinacija, posle Italije i Nemačke.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

"Spoljnotrgovinska razmena prošle godine je bila 34 odsto veća nego 2020, a Srbija je na trećem mestu po visini ulaganja u BiH. Svi ti rezultati ukazuju na pozitivan trend razvoja dve zemlje, kao i na dodatni potencijal međusobne saradnje", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija peti put na Sajmu u Mostaru sa 18 izlagača i izrazila uverenje da će ta manifestacija umnogome doprineti da rezultati saradnje dve zemlje u narednom periodu budu još bolji. Brnabić je istakla da je od izuzetnog značaja da se razvijaju infrastrukturni projekti, u koje je Vlada Srbije posebno ulagala u prethodnom periodu.

Zajednički projekti za više radnih mesta

Podsetila je da je počela izgradnja auto-puta u oba pravca od Beograda do Sarajeva, a da je krajem novembra 2021. izgrađen granični prelaz na mostu Ljubovija-Bratunac.

"Ovakvi projekti pomoći će našim privrednicima da razmenjuju robu i omogućiti više radnih mesta, bolje plate i bolji životni standard'', kazala je premijerka.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Dodala je da Srbija i BiH imaju veliki potencijal za saradnju i u domenu energetike, poljoprivrede, turizma i prehrambene industriju. Brnabić smatra da će dve zemlje tesno sarađivati i pružati podršku jedna drugoj i u novonastaloj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini, kao što su to radile u vreme pandemije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis