Region

Nuredini: Najveći izazov regiona je energetski

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

08:47

Nuredini: Najveći izazov regiona je energetski
Nuredini: Najveći izazov regiona je energetski - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Severne Makedonije Naser Nuredini ocenio je, u izjavi za Tanjug, da je najveći izazov Zapadnog Balkana u vezi takozvane Zelene agende, energetika, to jest kako se rešiti pravljenja struje od uglja.


Nuredini, koji je učestvovao u konferenciji u Beču u organizaciji Mreže za razvoj poslova jugoistočne Evrope (SEEBDN), istakao je da nikada nije kasno da se radi na „ozelenjavanju privrede“.

Prema njegovi rečima, sada je pravo vreme da se reaguje.

„Svi mi u regionu imamo slične probleme, želimo da postanemo deo EU, potrebna nam je sinergija u postizanju ciljeva. Treba iskoristiti ovaj trenutak za „zeleni oporavak““, poručio je Nuredini.

On je kazao da investicije treba da budu infrastrukturne i održive.

„Potrebno je da radimo zajedno kao region, kako bi postigli standarde koje EU želi od nas u ovoj oblasti“, naglašava Nuredini.

Rekao je da investicije treba da modernizuju infrastrukuru, pre svega elektroprivredu, jer svi žele da pređu na „zelenu energiju“.

„A Zelena agenda znači bolji standard života za naše građane u budućnosti“, podvlači Nuredini.

Rekao je da je pandemija odložila sve sastanke u vezi zajedničkog regionalnog delovanja.

„Ministri regiona treba da razgovaraju, jer smo suočeni sa sličnim izazovima, a najveći je energetski, jer moramo da se rešimo uglja“, rekao je on.

Istakao je da će na kraju sve zemlje regiona biti povezane energetski i izrazio je nadu da će se aktuelna situacija prebroditi, kako bi mogli biti održani neformalni sastanci i počelo da se radi na zajedničkim rešenjima zajedničkih problema.

Komentari (0)

Evropa