Region

Bugarski parlament sutra razmatra ukidanje veta na pristupne pregovore Severne Makedonije i EU

Komentari

Autor: FoNet

23/06/2022

-

23:18

Bugarski parlament sutra razmatra ukidanje veta na pristupne pregovore Severne Makedonije i EU
Bugarski parlament - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski parlamenet sutra bi trebalo da napravi značajan korak ka ukidanju veta na početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Evropske unije, preneo je Politiko.

Poslanici će na plenarnoj sednici glasati o tome da li prihvataju predlog Francuske, kao predsedavajuće Savetom Evropskom unijom, o izlasku iz ćorsokaka u odnosima sa Severnom Makedonijom. Bugarska već dugo blokira evropski put Severne Makedonije zbog neslaganja oko jezika, istorije i prava bugarske manjine u toj državi. 

Nemogućnost da se reši taj spor izazvala je veliko nezadovoljstvo među balkanskim liderima koji su se danas sastali u Briselu. U znak protesta Severna Makedonija nije podržala takozvani "francuski pedlog" o kojem će se sutra glasati u Sofiji, ali evropski zvaničnici smatraju da bi njegovo prihvatanje u bugarskom parlamentu predstavljalo značajan politički zakoret. 

"Predlog francuskog predsedništva stvara povoljnije uslove za odbranu bugarskih nacionalnih interesa u pristupnim pregovorima od svih do sada ponuđenih opcija", izjavila je odlazeća ministarka spoljnih poslova Bugarske Teodora Genčovska.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa